Hrvatski gradić pod zaštitom UNESCO-a traži investitora za poslovni centar

Autor: Marija Brnić , 16. rujan 2016. u 08:11
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Na ponuđenoj lokaciji danas je parkiralište, a pri gradnji će investitor morati paziti na konzervatorske zahtjeve jer je zemljište tik uz zaštićenu povijesnu jezgru.

Grad Trogir ušao je u potragu za investitorom u poslovni centar, a zainteresiranima nudi na korištenje šest tisuća kvadrata za izgradnju kompleksa na tri etaže, uz još tri podzemne etaže za parkiralište. Nakon gradnje dio kompleksa pripao bi investitoru, a dio bi u vlasništvu ostao Gradu. O podijeli vlasništva ovisit će najvećim dijelom odabir ponuđača.

Taj  dio ponude donosi, naime, polovicu od  predviđenih 100 bodova. Iz Grada objašnjavaju da korištenje tog područja danas nije primjereno vrijednosti i položaju: danas je ondje parkiralište. Od potencijalnih partnera očekuje se formiranje zelenog pojasa uz obalu. U natječaju se postavlja zahtjev da se prenamjena  parkirališta mora uklopiti u prostor i povezati povijesnu jezgru s novijim gradskim dijelovima. Grad Trogir već se ranije pokušavao istim modelom izboriti za stavljanje u funkciju tog zapuštenog prostora, no kako je riječ o lokaciji koja se dotiče zaštićenog dijela povijesne jezgre grada, realizacija je zapela, unatoč tomu što su iz Grada uvjeravali da su dobivene sve potrebne suglasnosti konzervatora i UNESCO-a.

Posebno su na meti kritike bile mogućnosti da kompleks bude i trgovački te da ima i hotel i apartmane. Iz natječajne je dokumentacije, pak, vidljivo da je novi trogirski kompleks nedavno dobio rješenje Ministarstva kulture o konzervatorskim smjernicama. Tako je Grad  Trogir dobio odobrenje za gradnju objekta za poslovnu i društvenu namjenu, unutar kojeg bi se trebao smjestiti turističko-informativni centar, uz sugestiju da se iz njega turiste u povijesnu jezgru upućuje podzemnim tunelom ispod kanala Foše.

U novi kompleks premjestili bi se i  kiosci te štandovi s tog područja. Natječaj je otvoren do polovice listopada, procijenjena vrijednost projekta nije naznačena. Prije pet godina baratalo se brojkama od 3,8 milijuna eura vrijednosti zemljišta i investiciji u centar od ukupno 17 milijuna eura  te o interesu Grada da u posjed dobije do 35 posto vrijednosti investicije.

Komentirajte prvi

New Report

Close