Grad provodi dva projekta vrijedna ukupno oko osam milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr , 23. veljača 2015. u 12:15
Foto: http://www.grubisnopolje.hr

Retencijski bazen potreban je za funkcionalnost pročistača otpadnih voda, a rekonstrukcija vodosustava će osigurati bolju opskrbu vodom

Grad Grubišno Polje provodi projekt izgradnje retencijskog bazena RB2 sa kanalizacijskim kolektorom A u dužini oko 216 m u Grubišnom Polju i projekt rekonstrukcije vodoopskrbnog sustava u Grubišnom Polju i Velikim Zdencima. Njihova ukupna vrijednost je oko osam milijuna kuna, pojasnio je prvi čovjek grada Zlatko Mađeruh, dodajući da su se oba programa našla u proračunu Hrvatskih voda ( kredit EIB/CEB ) koje će ih financirati s 90 posto, a s 10 posto Grad Grubišno Polje.-Za retencijski smo se bazen cijelu prošlu godinu borili da uđe u program Hrvatskih voda jer je to važna investicija kako bi u funkciju stavili pročistač otpadnih voda. Naime, on bi trebao spojiti ulične kanalizacije u kolektor koji bi komunalne vode dovodio do samog pročistača-kazao je gradonačelnik.

Pročelnik za stambeno komunalne poslove i uređenje prostora Željko Margeta je rekao da se s projektom gradnje retencijskog bazena daleko otišlo. Naime, kako sada stvari stoje, putem tvrtke Bjelovarsko-bilogorske vode kao investitora izabran je izvođač radova Brana iz Virovitice. Investicija je 428 000 kuna neto.-Čim vremenski uvjeti dozvole počet će radovi, a u dogovoru s nadzorom i stručnim službama, radovi bi trebali biti gotovi u roku od dva mjeseca od njihova početka-kazao je pročelnik Margeta, procjenjujući da će retencijski bazen biti gotov do početka srpnja.

Po pitanju rekonstrukcije vodoopskrbnog sustava, koji obuhvaća i vodotornjeva sa spojem na regionalni vodosustav Bjelovar – Daruvar, dokumentacija je uglavnom pripremljena. Investicija je 7,3 milijuna kuna. No, s obzirom na to da će od dijela tog projekta koristi imati i susjedne lokalne samouprave Končanica, Daruvar, Dežanovac i Garešnica, s njihovim se čelnicima razgovaralo o mogućnostima njihovog sufinanciranja u okviru 10 postotnog udjela koji se odnosi na spojni cjevovod sa crpnom stanicom i angažiranom snagom i koji je obveza lokalnih samouprava u tom projektu koji će s 90 posto financirati Hrvatske vode. Riječ je o ukupno oko 350 000 kuna troška koji bi se trebao raspodijeliti između ta dva grada i dvije općine.

Gradonačelnik je napomenuo da bi projekt rekonstrukcije vodoopskrbnog sustava u Grubišnom Polju i Velikim Zdencima trebao osigurati nesmetanu opskrbu građana vodom, odnosno izbjeći situacije  poput nedavne kada su pojedini dijelovi grada zbog kvara na pumpama tri dana bili bez vode.

Komentirajte prvi

New Report

Close