Grad pokreće dva projekta samozapošljavanja mladih ljudi

Autor: Poslovni.hr , 04. svibanj 2015. u 11:11
http://www.ivanec.hr

Radni sastanak gradonačelnika s poduzetnicima.

Želeći predstaviti aktivnosti i nove projekte koje Grad Ivanec pokreće u cilju poticanja zapošljavanja i samozapošljavanja mladih osoba te informirati poduzetnike o novim mogućnostima suradnje i potpora koje im nudi Grad te im ujedno ponuditi da ih Grad besplatno promovira na najvećim poslovnim skupovima i sajmovima u Europi, gradonačelnik Milorad Batinić u Gradskoj je vijećnici zajedno s direktoricom Poslovne zone d.o.o. Ivanec Lanom Labaš u ponedjeljak, 27. travnja, održao sastanak s ivanečkim gospodarstvenicima. O njima je na skupu detaljnije govorila mr. sc. L. Labaš:

-Prvi projekt namijenjen je mladim nezaposlenim školovanim ljudima. Njime će biti obuhvaćeno desetak osoba kojima će Grad kroz 6 mjeseci obuke i usavršavanja omogućiti da steknu znanja za voditelje EU projekata. Riječ je o velikom i skupom projektu čija se vrijednost procjenjuje na više od pola milijuna kuna. U prvih šest mjeseci osposobljavanja njihove usluge besplatno će moći koristiti ivanečki poduzetnici, za pisanje i kandidiranje programa na razne nacionalne i EU natječaje. U drugoj fazi ovoj će skupini mladih biti ponuđeno samozapošljavanje uz korištenje beneficija u Poduzetničkom inkubatoru , što je također jedan od novih gradskih potpornih projekata – izvijestila je L. Labaš.

-U toj fazi očekujemo da će ti mladi ljudi uz pomoć Grada i Poduzetničkog inkubatora (koji će im nuditi korištenje prostora, opreme i troškova po beneficiranim uvjetima) pokrenuti svoje start upove te da će ih za usluge kreiranja i apliciranja projekata na fondove angažirati ivanečke i druge tvrtke. I dakako, njihov angažman platiti, kako bi njihovo samozapošljavanje moglo zaživjeti – kazao je Batinić.

Projekt apliciran Europskom socijalnom fondu prošao drugi krug evaluacije

Grad Ivanec pokrenuo je i drugi projekt, predviđen za skupinu od 40 osoba do 29 godina starosti. Riječ je o programu besplatne prekvalifikacije u sklopu 12 programa (usavršavanje u stranim jezicima, dadilje, ICT vještine kod upravljanja međunarodnim projektima, marketing i generičke vještine, operateri na računalima za poslovne primjene i sl.). Taj je program vrijedan oko 1,5 milijuna kuna i već je kandidiran Europskom socijalnom fondu. Grad je obaviješten da je projekt prošao kroz drugi krug evaluacije, a konačni rezultat o tomu je li „prošao“ znat će se za oko mjesec dana.

Ove godine kreću i snažne promidžbene aktivnosti Grada Ivanca, koji će sudjelovati na tri velika međunarodna poslovna skupa: prvi je već idućeg tjedna u Berlinu i na njemu će Grad Ivanec predstaviti svoje gradske projekte. U tom kontekstu upućen je poziv svim poduzetnicima zainteresiranim za promidžbu svog investicijskog ili poslovnog projekta ili neke druge poslovne namjere da do četvrtka, 30. travnja, direktorici L. Labaš dostave sve potrebne promidžbene i druge materijale. Ona će u Berlinu boraviti tjedan dana, gdje će sudjelovati u dinamičnom tempu sastanaka u poslovnim komorama, na raznim poslovnim savjetovanjima i sastancima i voljna je tom prilikom izložiti i projekte naših poduzetnika.

Inače, svi troškovi sudjelovanja u Berlinu za predstavnike Grada Ivanca su besplatni i to slijedom činjenice da je Grad Ivanec dobitnik BFC certifikata, odnosno, certifikata grada s povoljnim poslovnim okruženjem.

Svi poduzetnici također su pozvani da iskoriste mogućnosti besplatne promidžbe na još dva skupa na kojima će sudjelovati Grad, a to je skup koji Hrvatsko-austrijska komora u lipnju organizira u Grazu te u Münchenu u listopadu ove godine, na zajedničkom predstavljanju Grada Ivanca i poduzetnika na sajmu Expo Real.

Što se tiče problema koje su na sastanku artikulirali poduzetnici, temeljem njih Grad će nastojati usmjeriti radionice, edukacije i savjetovanja koja će se u sklopu Poslovnog uzleta, poslovne manifestacije namijenjene poduzetnicima, u Ivancu održati 18. lipnja.

Komentirajte prvi

New Report

Close