Grad odbio ‘bile’, digla se Torcida, pa Kerum uzmaknuo

Autor: Ivica Profaca (VLM) , 14. listopad 2012. u 22:00
Torcidaški prosvjed nakon sporne odluke/PXL

Gradsko vijeće Splita odbilo je u petak dati jamstvo za 30 milijuna kuna kredita Hajduku, a nakon prosvjeda nekoliko stotina pripadnika Torcide Kerum je za ponedjeljak sazvao novu sjednicu s istom temom.

Vijećnici splitskoga Gradskog vijeća nisu u petak izglasovali jamstvo za kredit Hajduku kojim se taj nogometni klub planirao izvući iz gubitaka.

Za jamstvo su bili vijećnici HDZ-a i troje nezavisnih, no protiv su ruke digli gotovo svi vijećnici SDP-a i HNS-a, dok su svojom suzdržanošću pečat na odbijenicu dali SDP-ov kandidat za gradonačelnika Ivo Baldasar te svi vijećnici HGS-a Željka Keruma. Predsjedniku Uprave Hajduka Marinu Brbiću preostalo je samo konstatirati da je otvoren put prema stečaju prvog dioničkog društva među prvoligaškim klubovima. Nekoliko sati kasnije dogodio se preokret: nakon prosvjeda nekoliko stotina pripadnika Torcide pred zgradom Gradske upave, Kerum je za ponedjeljk sazvao novu sjednicu Vijeća s istom temom, a dogradonačelnik Jure Šundov ustvrdio je kako neće dopustiti propast Hajduka  Hajduk je od Grada kao većinskog vlasnika tražio jamstvo kojim bi se pokrio kredit od 30 milijuna kuna. Brbić je jasno rekao da toliki kredit nije dovoljan, ali njegova propast znači stečaj. Loša financijska situacija Hajduk bi zaustavila i u igranju u Europi. Sada su u pitanje došle i isplate plaća.

No, Hajduk se suočio s još većom financijskom rupom, onom gradskom, pa šefica gradskih financija Ljiljana Vučetić smatra da bi Split jamstvom već dogodine mogao upasti u nesagledive probleme. I tu je nastao preokret, neki su vijećnici jamstvo nazvali "donacijom" iako je Brbić uvjeren da se prodajom nekoliko igrača kredit može vratiti. Po financijskom izvješću za prvih devet mjeseci 2012., međutim, ispada da je Hajduk u plusu, što je posljedica transfera Anasa Sharbinija i Ante Vukušića. Na polovici godine minus je bio 17 milijuna kuna, a onda su uračunati ti transferi, od kojih je dosad došlo pola milijuna eura, a tri milijuna koji su trebali stići do kraja rujna još se čekaju. Od kredita bi se začepilo tek nekoliko dužničkih rupa: igračima je trebalo otići 13,95 milijuna, drugim klubovima 6,6 milijuna, trenerima 2,1 milijun, zaposlenicima 2,35 milijuna, dok bi za vraćanje kratkoročnih kredita otišlo pet milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close