Grad ipak našao pola milijuna za ispunjenje obveza

Autor: Agencija VLM , 24. listopad 2012. u 09:33
PXL

Kako to da se u gradskom Proračunu jučer ipak našlo novca za drugi dio plaća nitko u Gradskoj vijećnici nije mogao reći.

Nakon što su najavili štrajk za četvrtak, radnicima sisačkog Auto prometa trebao bi danas biti isplaćen drugi dio plaće za kolovoz. Sredstva za isplatu osigurana su iz gradskog Proračuna, putem subvencija, no i dalje nema najave za rješavanje isplata plaće iz rujna, kao i dugoročnog rješavanja problema s plaćama. Hoće li ipak biti štrajka, još nije odlučeno.

Kako to da se u gradskom Proračunu jučer ipak našlo novca za drugi dio plaća, a riječ je oko pola milijuna kuna, dok se još prošli tjedan iznos od 1,59 milijuna kuna za neisplaćene otpremnine od Grada morao utjerivati ovrhom, nitko u Gradskoj vijećnici nije mogao reći. No tako postaju točne izjave radnika Auto prometa da novca Grad za ispunjenje preuzetih obveza prema Auto prometu ima, no koristi se za druge svrhe dok se ovrha koristi kako bi se izbjegla moguća primjedba Revizije na trošenje novca od komunalnog doprinosa. Za cijeli cirkus oko uplata i ovrha, krivnja je uperena prema službenicima Grada Siska koji stavku za isplatu otpremnina uopće nisu bili uključili u gradski proračun i time narušili poslovanje tvrtke, jer je dio otpremnina morao biti isplaćen iz redovnog poslovanja tvrtke.

"To je isto kao da ratu kredita ne upišete u Proračun, komentar je radnika koji podsjeća da je Gradsko vijeće odlučilo o cijeni povlaštenog prijevoza od pet kuna što stvara gubitke. Večernji list je dobio i ispis dugovanja prema Auto prometu iz kojeg je vidljivo da sisački sportski klubovi duguju toj tvrtki više od pola milijuna kuna za prijevoz sportaša, te da prijevoz neki klubovi nisu plaćali još od studenog 2010. godine. Najviše je dužan Rukometni klub Siscia, više od 350.000 kuna, zatim Segesta d.o.o. koji duguje 130.000 kuna, no tu je i Rukomenti klub Vrbina s 21.000 kunom duga. Zanimljivo je da je, osim njih, navjeći dužnik Zlatna igla Siscia SDP-ovog Milana Stojanovića, koja za prijevoz svojih radnika duguje oko 140.000 kuna.

Samo od duga sportskih klubova mogla se isplatiti polovica plaće svim radnicima Auto prometa, a ovako će ispasti da radnici otimaju novac iz Proračuna. Nevjerojatna je činjenica da su se dugovi sportskih klubova prema Auto prometu pokrivali upravo iz subvencija koje je Grad isplaćivao ovoj tvrtki, pa ispada da su, zapravo, to bile subvencije sportskim klubovima.

Komentirajte prvi

New Report

Close