Grabar-Kitarović upozorila: Najopasnije je sada se opustiti

Autor: Poslovni.hr/H , 14. kolovoz 2015. u 12:37
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Danas u Hrvatskoj vidimo prve, izrazito blage znakove mogućeg izlaska iz dugogodišnje krize i recesije. Ti su znakovi i dalje vrlo slabi, rekla je predsjednica.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u petak je ocijenila da se danas u Hrvatskoj vide prvi, izrazito blagi znakovi izlaska iz krize te upozorila da bi bilo najopasnije sada se opustiti, očekujući oporavak i rast po inerciji.

"Danas u Hrvatskoj vidimo prve, izrazito blage znakove mogućeg izlaska iz dugogodišnje krize i recesije. Ti su znakovi i dalje vrlo slabi, i u kombinaciji s daljnjim upozoravajućim ocjenama rejting agencija pokazuju kako bi bilo najopasnije da se sada opustimo, očekujući oporavak i rast vođen iracionalnom inercijom. Rast i razvoj EU i okolnih zemalja izvukli su nas iz recesije, ali je vidljivo kako mi svoje interne, sustavne probleme još nismo rješili i kako bismo opuštanjem stvorili nove temelje za nove krizne situacije u budućnosti", izjavila je Grabar-Kitarović na sastanku s gospodarstvenicima Splitsko-dalmatinske županije u HGK u Splitu.

Istaknula je zadovoljstvo time što Splitsko-dalmatinska županija posljednjih godina bilježi sve bolje rezultate u turizmu, posebice grad Split.

"Split dosita postaje hit destinacija na globalnom turističkom tržištu. No, turizam i turistički uspjesi ne mogu biti temelji gospodarstva, oni ne bi smjeli biti glavni oslonac u gospodarstvu ni državnom, ni županija ili grada", napomenula je Grabar-Kitarović.

Ustvrdila je da okosnica i oslonac razvoja trebaju ti izvozno orijentirana proizvodnja roba i usluga, s dugoročno održivim kvalitetnim radnim mjestima.

"Dobri turistički rezultati i rezultati naših turističkih tvrtki i hotelijera u tom smislu bi bili nadogradnja takvom kvalitetnom gospodarstvu županije i grada. Nedovoljna razvijenost ovog dijela gospodarstva pokazuje kako se samo na dobrim turističkim rezultatima ne može kvalitetno živjeti te kako se moramo usredotočiti na njegovo kvalitetnije oporavljanje i snažniji rast i razvoj", rekla je Grabar-Kitarović.

Istaknula je i da je sa 12.000 tvrtki, koje zapošljavaju oko 80.000 radnika, ta županija po snazi odmah iza Grada Zagreba te da snažan značajan njihovih financijskih rezultata u prošloj godini, za 138,9 posto u odnosu na 2013., pokazuje da upravo poduzetnici predstavljaju zdravu, pokretačku snagu županije. No, rekla je i da je nezaposlenost i dalje velik problem u županiji te ustvrdila da je njegovo rješavanje ne treba tražiti u državi i državnom sektoru, već u poduzetnicima i privatnom sektoru.

Grabar-Kitarović najavila je da će gledišta i razmišljanja tamošnjih poduzetnika uvrstiti u dnevni red Gospodarskoga vijeća, kao dio rasprave o održivom razvoju RH s naglaskom na jedakomjernom razvoju.

Komentari (8)
Pogledajte sve


Ispricavam se da li se ovdje odrzava zasjedanje mladih SKOJevaca???

Tako je Frankie.
Malo smo začuđeni što predsjednica vraća kult ličnosti.

Mislili smo da je toga bilo dosta.

Predsjednica zapravo nije protiv antifašizma i Tita.

Ona je samo njegovu bistu zamijenila svojom.

Prekopirala način rada Tita.

Sad samo čekamo nekakav slet s nekakvom štafetom i porukom “Nas ništa ne može iznenaditi!, Njegujmo bratstvo i jedinstvo među Hrvatima¨!, Na mladima svijet ostaje, zato se seksajte bez kondoma i rađajte djecu!

A sve to da pobijedimo vanjskog i još opasnijeg unutarnjeg neprijatelja.
O tome zna nešto Karamarko, o crvenim gujama.

Jer budimo realni kod kulta ličnosti samo jedna osoba može biti ta ličnost.

Ostale su nevažne, kao i narod.

Frankie to je tvoj problem, ako ti smeta mlada SKOJ-evka na Pantovčaku.

Ne diraj našu predsjednicu i pusti je da tak dobro dela kao Bandić i Tito.

POslodavci OPET ponavljaju formulu:
– TREBA SVE PLATITI , a ono što ostane – je NOVAC ZA DRŽAVNI APARAT…

A , ne obratno. Prvo složiti raskošnu državu- a za drugo-….nema dosta…

Bolje biti nezaposlen i namlatiti tucet djece pa živjeti na grbači poreznih obveznika nego raditi kao mazga da bi potom pola zarade dao državi koja se novcem razbacuje kao pijanica. Zar nije to prava poruka vladajućih?

VREMENSKA PROGNOZA ….mogla bi kiša, ali i razvedravanje…temperature dnevno
od – do……u narednim danima promijenjivo …..oblačno ili sunčano…

OPASNO JE OPUSTITI SE …Pa, Predsjednice pazite da Vas ne osvoji koji zgodan DALMATINAC !……to je u Dalmaciji , jako opasno, ako si udana , imaš djecu… i ostalo, ne….recimo….ako si predsjednica , pa se sazna….zato, OPREZ!

New Report

Close