'Još trebamo pomoć ruske strane da Agrokor stane na noge i postane uspješna kompanija'

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u utorak da je problem Agrokora uglavnom riješen, ali da ruske banke koje su postale vlasnici trebaju pomoći da se tog posrnulog prehrambenog diva postavili na noge.

O stanju u najvećoj hrvatskoj privatnoj tvrtki šefica države razgovarala je s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom na marginama Opće skupštine UN-a u New Yorku. 

Razgovarali su i o zagađenju zraka u Slavonskom Brodu, a Grabar-Kitarović je najavila da će se u listopadu sastati s čelnicima ruske rafinerije Zarubežnjeft iz Bosanskog Broda, odgovorne za ekološki problem u hrvatskom gradu s druge strane Save. 

Predsjednica kaže da je stanje u Agrokoru "velikim dijelom riješeno", nakon nagodbe vjerovnika u srpnju po kojoj je ruska banka Sberbank s 39,2 posto dionica postala najveći pojedinačni vlasnik zadužene kompanije.

"No još trebamo pomoć ruske strane da Agrokor stane na noge i postane uspješna kompanija kroz što će se omogućiti ne samo povrat duga vjerovnicima, nego i kapital i obrtna sredstva i zarada koja će biti na korist svim zaposlenicima, a posebno i kooperantskim tvrtkama”, izjavila je novinarima nakon sastanka.

Vezano za ekološki problem u Slavonskom Brodu, za listopad je najavila sastanak s predstavnicima Zarubežnjefta kako bi lokalne stanovnike izvijestili o tome šo je učinjeno na prebacivanju rada rafinerije s mazuta na plin.

"Neću reći da podnesu račun, nego da obavijeste stanovnike Slavonskog Broda o svemu”, rekla je Grabar Kitarović.

Dodala je da se priprema uzvratni posjet ruskog predsjednika Vladimira Putina Hrvatskoj, ali nije mogla reći kada bi do toga moglo doći. Hrvatska predsjednica se se s Putinom službeno sastala u listopadu 2017. u Sočiju.

Grabar-Kitarović i Lavrov razgovarali su i o parlamentarnim izborima u BiH u listopadu, složivši se da predstavnici triju naroda moraju biti izabrani prema Daytonskom sporazumu i odgovarajućim presudama ustavnog suda BiH.

Komentari (5)
 • konjkW
  konjkW 15:21 26.9.2018.

  E Kolinda , eto ti bolje od družbadria , da hrvatska staje na noge uz rusku pomoć, genšer i kohl si gebis i karbonski umjetni kuk mrve u prah od nemoći nad svojim jadranskim čedom

 • purCo
  purCo 15:03 26.9.2018.

  njoj bi jako dobro došla pomoć stručnjaka, kod kojega se ne stoji na nogama

 • noviulagac
  noviulagac 14:44 26.9.2018.

  Sramota za predsjednicu!
  Ti bi trebala ukazivat na pljacku koz.o!

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve