'Još trebamo pomoć ruske strane da Agrokor stane na noge i postane uspješna kompanija'

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u utorak da je problem Agrokora uglavnom riješen, ali da ruske banke koje su postale vlasnici trebaju pomoći da se tog posrnulog prehrambenog diva postavili na noge.

O stanju u najvećoj hrvatskoj privatnoj tvrtki šefica države razgovarala je s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom na marginama Opće skupštine UN-a u New Yorku. 

Razgovarali su i o zagađenju zraka u Slavonskom Brodu, a Grabar-Kitarović je najavila da će se u listopadu sastati s čelnicima ruske rafinerije Zarubežnjeft iz Bosanskog Broda, odgovorne za ekološki problem u hrvatskom gradu s druge strane Save. 

Predsjednica kaže da je stanje u Agrokoru "velikim dijelom riješeno", nakon nagodbe vjerovnika u srpnju po kojoj je ruska banka Sberbank s 39,2 posto dionica postala najveći pojedinačni vlasnik zadužene kompanije.

"No još trebamo pomoć ruske strane da Agrokor stane na noge i postane uspješna kompanija kroz što će se omogućiti ne samo povrat duga vjerovnicima, nego i kapital i obrtna sredstva i zarada koja će biti na korist svim zaposlenicima, a posebno i kooperantskim tvrtkama”, izjavila je novinarima nakon sastanka.

Vezano za ekološki problem u Slavonskom Brodu, za listopad je najavila sastanak s predstavnicima Zarubežnjefta kako bi lokalne stanovnike izvijestili o tome šo je učinjeno na prebacivanju rada rafinerije s mazuta na plin.

"Neću reći da podnesu račun, nego da obavijeste stanovnike Slavonskog Broda o svemu”, rekla je Grabar Kitarović.

Dodala je da se priprema uzvratni posjet ruskog predsjednika Vladimira Putina Hrvatskoj, ali nije mogla reći kada bi do toga moglo doći. Hrvatska predsjednica se se s Putinom službeno sastala u listopadu 2017. u Sočiju.

Grabar-Kitarović i Lavrov razgovarali su i o parlamentarnim izborima u BiH u listopadu, složivši se da predstavnici triju naroda moraju biti izabrani prema Daytonskom sporazumu i odgovarajućim presudama ustavnog suda BiH.

Komentari (5)
 • konjkW
  konjkW 15:21 26.9.2018.

  E Kolinda , eto ti bolje od družbadria , da hrvatska staje na noge uz rusku pomoć, genšer i kohl si gebis i karbonski umjetni kuk mrve u prah od nemoći nad svojim jadranskim čedom

 • purCo
  purCo 15:03 26.9.2018.

  njoj bi jako dobro došla pomoć stručnjaka, kod kojega se ne stoji na nogama

 • noviulagac
  noviulagac 14:44 26.9.2018.

  Sramota za predsjednicu!
  Ti bi trebala ukazivat na pljacku koz.o!

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!