Grabar-Kitarović: Jedan od najvažnijih projekata je izgradnja LNG terminala na Krku

Autor: Poslovni.hr , 19. prosinac 2017. u 11:18
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Europska energetska politika određuje našu energetsku budućnost, kazala je na početku konferencije predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

U organizaciji Večernjeg lista u hotelu Esplanade održava se konferencija "Hrvatska kakvu trebamo – energetska budućnost Hrvatske". – Europska energetska politika određuje našu energetsku budućnost – kazala je na početku konferencije predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. 

Kazala je da energetiku vidi kao mogućnost za rast gospodarstva, piše Večernji list.

– Novi proizvodni objekti nužni su nam, bez njih nema održivog razvoja – rekla je predsjednica te dodala kako očekuje da Hrvatska nastavi izgradnju interkonekcijskih sustava Hrvatske sa susjednim državama.

– Jedan je od najvažnijih projekata izgradnja LNG terminala na Krku – kazala je predsjednica te dodala da se s tim projektom kasni. 

– Ovom projektu svoju potporu daje i američka administracija. Predsjednik Trump me pitao o izgovoru otoka Krka – kazala je predsjednica i dodala da "sigurnost uvijek ima svoju cijenu". – Treba osigurati optimalni energetski miks u skladu s klimatskim promjenama – naglasila je predsjednica. U govoru je naglasila važnost Inicijative tri mora.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Budimo realni i sagledajmo malo u retrovizoru – o Hrvatskoj i njenom boljitku “mudruju” kadrovi MVPEI-a (sadašnji premijer, bivši premijer i sadašnja predsjednica) koji su tamo stasali, uvalivši se odmah poslije diplome u te urede, sanjajući o veleposlaničkim i inim pozicijama gdje se putuje poslovnom klasom, devizne dnevnice i ostala beriva. To je njima bilo pred očima tada – spletkarenje, elitni karijerizam i napredovanje u svakom smislu te bogovski život na grbači poreznih obveznika. I sad se nade upiru u te i takve kadrove, s hladnim i/ili zlatnocvikeraškim odmakom od plebs-a, koji se nikad u životu nisu vrući vode napili – da će doći do sveopćeg boljitka puka u Hrvatskoj dok oni vladaju njime. Dajte, najte – rekle bi kumice na placu…

To samo pokazuje kako su naši političari neodgovorni prema Hrvatskoj državi.

Oni umjesto da prvo donesu energetsku strategiju Hrvatske države, bez ikakvog planiranja bulazne o nekakvim inicijativama 7-8 mora.

Naime da je Hrvatska napravila energetsku strategiju onda bi vidjela da LNG terminal na ovaj način kako je zamišljen u potpunosti neisplativ za Hrvatsku.
Možemo govoriti o novom Obrovcu.

Ako Hrvatska želi riješiti svoje energetske probleme dovoljno je da napravi jednu nuklearku u Baranji (već postoji idealno mjesto gdje je opasnost od poplave i potresa skoro pa nula).
Puno sigurnije mjesto nego što je Krško ili nuklearka u Mađarskoj (ruska by the way).

A Hrvatskoj bi bilo puno pametnije da napravi još jedan Okoli (po mogućnosti blizu Petrokemije) i tamo napraviti i kogeneracijsko postrojenje.

I taj drugi Okoli napunite plinom iz Rusije, i duplo ste jeftinije prošli nego da gradite LNG.

I naravno INA. INA može naći dovoljno plina i u Hrvatskoj (Dinaridi, Jadransko i Panonsko more) i vani za 80% hrvatskih potreba.

Još jednom LNG se nama samo ekonomski isplati, ako ovi koji imaju plina žele preko našeg pravca prodavati svoj plin. Mi naplaćujemo samo prijenos plina.
Naravno ako već ne želimo koristiti obalni LNG onda plutajući LNG možemo staviti i u Rijeku ili Pulu.

Tamo napraviti plinsku termoelektranu koja će gradu davati i toplinsku energiju.
Napraviti ogromnu podmorsku hladnjaču kojima će se predavati toplina.

I tek onda se projekt prihvati………..

A ovi nemaju ni strategiju.

Otkad se to Kolinda razumije u plin? Nije mi jasno po kojoj to racunici bi americki ukapljeni plin bio povoljniji od ruskog prirodnog sa sumom plinovoda u blizini? To je kao da se hoces popeti na Sljeme preko Alpa. U Vladi kao uvjek je problem sto se bave svakodnevnim provizijama, njih ne interesira koje je rjesenje dugorocno bolje za Hrvatsku, bitna je stolica za barem 4 godine.

Smiješno. Amereikanci su nekad bili predvodnici liberalnog kapitalizma, a sad pokušavaju politički gurati projekte za koje privatni kapital nema interesa. Zašto ne puste i Amerikance i Ruse da grade svojim novcem, pa ćemo imati željenu neovisnost? Janaf i Južni tok su barem jednako važni kao LNG terminal, pa neka svatko pokuša zaraditi na onome u što vjeruje, a mi bi čak mogli uzimati položajnu rentu. No za takav pristup treba biti pragmatični Zapadnjak, a ne servilni Balkanac.

New Report

Close