‘Grabar Kitarović i Borut Pahor dobro će surađivati’

Autor: Marija Crnjak , 12. siječanj 2015. u 21:59
Vojko Volk, slovenski veleposlanik u Zagrebu/Marko Jurinec/PIXSELL

Neizvjesno je jedino koliko će predsjednica podupirati Pahorovu inicijativu o jačanju regionalne suradnje, smatra veleposlanik Volk.

Odnosi Hrvatske i Slovenije neće se bitno promijeniti zbog pobjede Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima, prve su ocjene slovenskih medija koji se pozivaju na domaće i strane analitičare.

Slovenska televizija u izvješću o rezultatu izbora navodi da je izabrana hrvatska predsjednica tijekom kampanje imala nešto oštriju retoriku o odnosima sa susjednim državama nego Ivo Josipović, no istodobno je najavila dijalog o otvorenim pitanjima, bez guranja problema pod tepih. Slovenski veleposlanik u Zagrebu Vojko Volk smatra da će Grabar Kitarović dobro surađivati sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom. I na Kolindu Grabar Kitarović i na slovenskog predsjednika Pahora gleda se kao na umjerene političare s velikim međunarodnim iskustvom, rekao je Volk.

Veleposlanik napominje da je neizvjesno koliko će predsjednica podupirati Pahorovu inicijativu o jačanju procesa regionalne suradnje, pokrenutu kad je na čelu Vlade bila Jadranka Kosor, zbog nekih njezinih ranijih izjava i tvrdnji da će inzistirati na nacionalnim interesima Hrvatske. Kako je poznato, Slovenija ove godine treba odlukom Europskog suda za ljudska prava riješiti način vraćanja dugova starih deviznih štediša Ljubljanske banke, pa i hrvatskih, a pravorijek o graničnom prijeporu sredinom godine trebala bi donijeti međunarodna arbitraža.

Komentirajte prvi

New Report

Close