Građani žele znati kamo će ići smeće

Autor: Agencija VLM , 09. travanj 2013. u 11:04
Photo: Marijan Susenj/PIXSELL

Mještani Gornjeg Kućana pak žele znati zašto je u MBO tvornici izbio požar, no Ministarstvo im je odbilo dati informaciju.

To što je Univerzal ponovno dobio koncesiju za zbrinjavanje varaždinskog novonastalog komunalnog otpada bio je šok za građane Biškupca i Brezja i povod osnivanju udruge – rekao je predsjednik ekološke udruge Eko Breza Robert Podolnjak. Udruga je osnovana u srijedu 3. travnja, a zasada broji 40-ak članova koji prvenstveno žele znati kamo će ići varaždinski otpad.

– Univerzal je izgubio dozvolu za odvoz otpada u Općinu Davor, a na pitanje ima li dogovor s kojom drugom deponijom gradonačelnik Goran Habuš nije znao dati odgovor. Ipak, i dalje je Univerzal izbor Grada za koncesionara, a ne primjerice Varkom koji ima tu dozvolu – upozorava Podolnjak koji smatra da se činjenica da Varkom ima dozvolu za odvoz otpada u Davor skrivala od javnosti.

– Građani se boje, ali teško im je kao pojedincima. Preko udruge ćemo zato poduzeti sve moguće i zakonom dozvoljene radnje kako bi zaštitili okoliš, vodu i zrak – kazao je Podolnjak dodavši da građani mjesecima upozoravaju i da se u MBO tvornici nešto događa. Radi se o mještanima Gornjeg Kućana koji tvrde da i dalje čuju buku u noćnim satima koja dopire iz tvornice MBO u Brezju. Podsjetimo, mještani su se zbog buke, ali i zbog požara koji je buknuo u siječnju u MBO tvornici, već žalili sanitarnoj inspekciji, no žalba je prošla bez učinka. Nakon toga tražili su da im Ministarstvo zaštite okoliša dostavi informacije o razlozima požara u MBO tvornici, koji je buknuo u siječnju, no Ministarstvo im je taj zahtjev odbilo. Na sve to zabrinuti mještani upozoravaju u dopisu koji su potpisali kao "grupa građana MO Gornji Kućan", a koji je stigao i u našu redakciju. Mještani se pitaju što prikrivaju inspekcijske službe vezano za požar u MBO tvornici. Obrazloženju iz T7 VIS-a, da je požar sastavni dio tehnološkog procesa – ne vjeruju.

Komentirajte prvi

New Report

Close