Građani teško do podataka o radu mjesnih odbora

Autor: Saša Paparella , 05. prosinac 2018. u 22:00
Toni Gabrić, voditelj istraživanja/D. Urukalović/PIXSELL

Zagrebački vijećnici upozoravaju na višestruko kršenje Zakona o lokalnoj samoupravi.

Udruga za nezavisnu medijsku kulturu u utorak je na tribini prezentirala rezultate istraživanja javnosti i transparentnosti rada zagrebačkih jedinica mjesne samouprave – vijeća mjesnih odbora (VMO) i vijeća gradskih četvrti. 

Anketi se odazvalo 150 od 1600 vijećnika, koliko ih u Zagrebu ukupno ima. Premda Zakon o lokalnoj samoupravi predviđa otvorenost vijeća, o sjednicama građani nisu informirani – na službenim internetskim stranicama informacije o terminima i dnevnom redu, te zapisnici sa sjednica i akti koje su ta vijeća donijela, po mišljenju trećine vijećnika objavljuju se rijetko ili nikako.

Po ocjeni vijećnika, 72 posto građana zainteresirano za rad svog VMO-a. Polovica vijećnika slaže se s tvrdnjom da bi "olakšanje pristupa informacijama o radu vijeća doprinijelo većoj zainteresiranosti građana za njegov rad". 

Iako je propisano drugačije, 30 posto vijećnika smatra da im nije omogućen pristup svim informacijama koje su im potrebne u radu. Pritom istraživanje pokazuje kako su mogućnošću pristupa informacijama najzadovoljniji članovi stranke Bandić Milan 365. 

Komentirajte prvi

New Report

Close