Građani se pozivaju na akciju za spas Imunološkog zavoda

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. ožujak 2015. u 13:41
Foto: Igor Kralj / Pixsell

Na konferenciji je istaknuto da je IMZ proizvodio potpuno sigurne krvne derivate.

Skupina građana koja je osnovala trgovačko društvo "Visia Croatica", jedno od četiri potencijalna ponuditelja za kupnju dionica Imunološkog zavoda, pozvala je u utorak građane i poduzetnike u zemlji i dijaspori da se uključe u patriotsku akciju prikupljanja novca za otkup dionica Imunološkog zavoda kako bi se tu državnu tvrtku od strateškog interesa sačuvalo od privatizacije.

Inicijatori ideje za građanski otkup Imunološkog zavoda (IMZ) Aleksandar Soltyšik, Ivan Rude i Leo Buljat na svojoj prvoj konferenciji za novinare pozvali su građane da kupe udjele od 100 kuna i više, prema svojim mogućnostima, koje će Visia Croatica prikupljati putem zaklade te tako zaštite Imunološki zavod od špekulantskog kapitala i propasti.

"Visia Croatica" očekuje da će do 25. ožujka u 14 sati, kada istječe rok za prikupljanje obvezujućih ponuda za kupnju dionica IMZ-a, uspjeti prikupiti 500.000 kuna, a nakon toga i više od 100 milijuna kuna potrebnih za dokapitalizaciju i kupnju dionica IMZ-a.

Na konferenciji je istaknuto da je IMZ proizvodio potpuno sigurne krvne derivate, vrijedne biološke materijale, kombinirana virusna i bakterijska cjepiva, što predstavlja veliku vrijednost i potencijalni 'mamac' raznim trgovcima i mešetarima, koji gledaju isključivo vlastiti profit nakon što je država donijela odluku o prodaji IMZ-a.

Inicijativa je predstavljena kao široka, opće-društvena, nacionala, sve-hrvatska ideja i misija za koju bi bilo dobro da je podrži i u njoj sudjeluju "široke narodne mase", tj. svi građani, branitelji, Crkva, udruge, sindikati i akademska zajednica i političke stranke.

Visia Croatica će uskoro javnosti prezentirati model na koji misli prikupljati novac za otkup IMZ-a. Za sada je poznato da bi svatko tko bi uložio novac i postao član društva imao jedna glas bez obzira na ulog, dok bi u dobiti sudjelovao razmjerno svom ulogu.

U Inicijativi kažu da su se odlučili na ovaj način zaštititi Imunološki zavod i omogućiti svim hrvatskim građanima da sudjeluju u njegovu vlasništvu i razvoju, umjesto da ga prepuste krupnom kapitalu kojemu bi služio samo za izvlačenje profita.

"Nije dopustivo da krv bude naša, a profit tuđi te tako bilo tko drugi ostvaruje profit na krvi naših dobrovoljnih davatelja", poručio je Rude.

Uz osnovno trgovačko društvo Visia Croatica d.o.o., osnovano je i komanditno društvo Visia Croatica d.o.o. k.d. posredstvom kojega će se prikupljati sredstva za kupnju i ulaganje u IMZ na način da svakom građaninu i poduzetniku omogući ulaganje koje će mu dugoročno jamčiti povrat uloga i dobit, a cijeli poduhvat i zaštitu Imunološkog zavoda od špekulantskog kapitala i propasti.

Komanditno društvo, kao društvo osoba, onemogućuje preuzimanje kapitalom jer svaki ulagač (komanditor) bez obzira na visinu uloga ima jedan glas. Na taj način omogućilo bi se da IMZ ostane u rukama svih hrvatskih građana i poduzetnika te da nastavi, obnovi i proširi svoju proizvodnju, poručili su iz Visie Croatice.

Inicijativi su na konferenciji za novinare potporu dali i Željko Stipić iz sindikata Preporod, Mijat Stanić iz Nezavisnog cestarskog sindikata te Bojan Kurelić iz Akcije mladih.

Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) produžio je u veljači rok za predaju obvezujućih ponuda za kupnju dionica Imunološkog zavoda do 25. ožujka, na zahtjev više potencijalnih ponuditelja. Pisma namjere za Imunološki poslalo je ukupno sedam potencijalnih ponuditelja, od koji su četiri od CERP-a dobili dozvolu da provedu dubinsko snimanje njegova poslovanja – Jadran Galenski Laboratorij, Visia Croatica, Pharmas zajedno s investicijskim fondom Nexus Private Equity te nizozemski Bilthoven Biologicals.

Obvezujuće ponude za kupnju nešto više od 54 posto dionica Imunološkog zavoda, s početnom cijenom od 49,3 kune po dionici, prikupljaju se temeljem odluke Vlade od 2. siječnja ove godine. Prema toj odluci investitor je osim cijene za kupnju dionica dužan osigurati i investicijsko ulaganje u Imunološki od najmanje 100 milijuna kuna za izgradnju novog postrojenja za proizvodnju, koje će osigurati trajno dobivanje dozvola za proizvodnju virusnih i bakterijskih cjepiva i krvnih derivata iz ljudske i životinjske plazme te alergena i preparata iz životinjske krvi. Rok završetka investicijskog ciklusa je godinu dana od potpisivanja ugovora o prodaji i prijenosu dionica.

Mora osigurati i trajno održavanje proizvodnje na teritoriju Hrvatske, kao i proizvodnju krvnih derivata iz ljudske plazme isključivo iz plazme prikupljene od populacije u Hrvatskoj kako bi se osiguralo ostvarivanje načela samodostatnosti za proizvode iz plazme vlastitog porijekla, namijenjenih vlastitoj populaciji, temeljem sustava dobrovoljnog i neplaćenog davalaštva krvi.

Komentari (12)
Pogledajte sve

Odmah idem uplatiti 10000 kuna čim prije. Tako da mi građani spasimo Imunološki. Odmah hitno!? Jel ovo neka zezancija!? Pa tko pametan bi dao ikakve kinte za ovo!?
pa iz Imunološkog su davno otišli svi školovani ljudi, ostale su samo pakiraonice epruveta i portiri. Sav inzinjerski i liječnički kadar je otisao prije dvije godine!


Ne ulazim u to tko je doveo ovu firmu u ovo stanje kakvo je, sad se žica lova da bi se nastavilo na isti način.Privatnik će naravno kada ju preuzme ostvarivati masnu dobit, zato što njega ne zanima tetka, stric, prijatelj i ostalo. Prvo plan na sunce i broj djelatnika i uzroci muinusa, pa ću možda i uplatiti.

Neće Fedor.

Jer Hrvati nisu g.lupi i više neće davati krv.

Pa kad će morati kupovati sirovinu izvana čist sumnjam da je tak profitabilno.

Odgovor na pitanje zašto je propao Imunološki vjerojatno leži u načinu upravljanja istime! Nastaviti po starome stvarno nema smisla, a posao treba prepustiti profesionalcima i to domaćima koji su se btw javili na natječaj! Gdje politika kolo vodi nema sreće!

alarmantno-stanje-nema-cjepiva-protiv-difterije-tetanusa-i-hripavca

U Hrvatskoj nema cjepiva protiv difterije, tetanusa i hripavca. Čeka nas i nestašica cjepiva protiv tuberkuloze jer se koriste zalihe iz prošle godine. Protiv svih tih bolesti cijepljenje je obvezno.

http://danas.net.hr/hrvatska/alarmantno-stanje-nema-cjepiva-protiv-difterije-tetanusa-i-hripavca [danas.net.hr]

Lidija Jagarinac iz Imunološkog sumnja da je uvjet Hrvatskoj za ulazak u EU bilo uništenje Imunološkog koji je proizvodio sva cjepiva.

I ja tako mislim.

New Report

Close