Građani čekaju od ranog jutra: Danas bi moglo “planuti” svih 35 milijuna kuna subvencija

Autor: Poslovni.hr , 04. rujan 2017. u 08:14
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Subvencije će se odobravati prema redoslijedu zaprimanja zahtjeva, odnosno njihova urudžbiranja u prostorijama APN-a, pa su i bankari, valjda kod nas prvi put u povijesti, stali u red da bi njihovi klijenti upali u igru.

Danas bi moglo planuti svih 35 milijuna kuna državnih subvencija za kupnju stana ili kuće.

Službeno, zahtjevi za kredite počinju se primati u 7.30 sati, no zainteresirani su pred zgradu APN-a stigli ranom zorom. 

Prve tri banke koje su stigle pred APN su Erste, Zagrebačka i PBZ, piše Večernji list.

Subvencije će se odobravati prema redoslijedu zaprimanja zahtjeva, odnosno njihova urudžbiranja u prostorijama APN-a, pa su i bankari, valjda kod nas prvi put u povijesti, stali u red da bi njihovi klijenti upali u igru.

Kad uzmu svoj broj, bankarski će službenici prema tim brojevima ulaziti u zgradu i predavati prikupljene papire. Subvencionirane kredite odobravat će deset banaka, uz kamatu od 3,04 do 3,75 posto.

Bankari kažu da je interes za kredite velik, što se na kraju vidjelo i po naglom povećanju tražene cijene nekretnina.

Premda ih je ministar graditeljstva Predrag Štromar pozvao da nadziru cijeli proces zaprimanja zahtjeva, iz Gonga su jučer kazali da njihovi predstavnici neće kontrolirati zaštitare i redomat. Dragan Zelić kaže da Gong od APN-a nije tražio ulazak u zgradu, nego da APN “proaktivno i javno osigura transparentnost procesa” s obzirom na to da je riječ o javnom novcu. Inače, pred kraj samog procesa ministar Štromar odlučio je da će se 75 posto subvencije dodjeljivati za kupnju stana, a 25 posto za kupnju ili izgradnju kuće.

Također je na 20 posto limitirao maksimalnu svotu subvencije preko jedne banke, što bi najviše moglo pomrsiti račune Zabi pokaže li se točnom informacija da će u APN doći s najmanje 400 obrađenih predmeta. Ovisno o iznosu kredita, prosječna bi subvencija za četiri godine mogla biti oko 10 tisuća eura, piše Večernji list.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Mislim da je potrebno mijenjati Hrvatski Ustav jer očito da više svi Hrvati nisu jednaki.
A ono da je Hrvatska nastala na antifašizmu isto treba izbaciti.
Svaki pošteni Hrvat se srami što su Hrvati pobijedili u II. svjetskom ratu.
Uostalom kada predsjednica države ne zna USTAV, čemu Ustav?

A ovo čekanje u redu bankara me podsjetilo na socijalizam kada se u redu čekalo za gaće i kavu.

Očito da biznis bankarima propada u Hrvatskoj.

Svatko tko treba kredit više nije kreditno sposoban, ako država ne plati polovicu rate za njega.
Nadam se da banke neće ovršiti državu ako najmoprimci neće imati i za drugu polovicu rate.

Evo još jedne subvencije za jednakije građane. Opet će se nešto pokrenuti umjetno da bi čim poticaji nestanu bilo još mrtvije nego prije. Ove socijalističke vlasti koje se redaju na hrvatskim građanima ne znaju ništa drugo nego prekomjernim porezima otimati crkavicu kojom onda sebi izmišljaju posla koji se uglavnom svodi na populističko ometanje tržišnih procesa.

Nevjerojatno kako se vlada razbacuje novcem poreznih obveznika . Zar je grijeh biti podstanar . Eto na zapadu su svi u “svojim ” nekretninama .

New Report

Close