Građani bježe od zaduženja u francima i eurima, ovo je trenutno najpoželjnija valuta

Autor: Poslovni.hr , 27. lipanj 2018. u 08:50
Foto: Borna Filić / Pixsell

Stanovništvo je krajem travnja dugovalo 120,5 milijardi kuna.

U strahu su velike oči, pa je strepnja od reprize slučaja "švicarski franak" mnoge okrenula domaćoj valuti, tako da su se kunski izjednačili s deviznim kreditima kućanstava, javlja Slobodna Dalmacija.

Stanovništvo je krajem travnja dugovalo 120,5 milijardi kuna, a tog su mjeseca kunski krediti premašili 60 milijardi kuna. Iznosili su 60,19 milijardi kuna i bili su 9,2 milijarde kuna, ili 17,7 posto, veći nego lanjskog travnja. Devizni krediti kućanstava iznosili su krajem travnja 60,28 milijardi kuna i bili su 5,66 milijardi kuna, ili devet posto, manji nego u travnju prošle godine.

– Kreditne obveze sektora stanovništva sve se više preusmjeravaju iz valutnih u kunske kredite odražavajući sklonost zaduživanja u domaćoj valuti, čemu je zasigurno pridonio i pad kamatnih stopa. Tako je udio kunskih kredita u ukupnim kreditima stanovništva u zadnjih godinu dana narastao za šest postotnih bodova, pri čemu je omjer kunskih kredita i onih valutnih prvi put izjednačen. Naime, stanje kunskih kredita uz mjesečni rast od 1,5 posto na kraju travnja premašilo je 60 milijardi kuna, čime su nastavljene dvoznamenkaste godišnje stope rasta – navode analitičari Raiffeisenbank.

Komentirajte prvi

New Report

Close