Gotovina: Ponosan sam na operaciju "Maslenica '93"

Foto: Marko Prpic/PIXSELL Foto: Marko Prpic/PIXSELL

General Ante Gotovina izjavio je danas kako je ponosan na Vojno-redarstvenu operaciju "Maslenica '93" , jer je ona doprinijela pobjedi u Domovinskom ratu.

General Ante Gotovina izjavio je danas kako je ponosan na Vojno-redarstvenu operaciju "Maslenica '93" , jer je ona doprinijela pobjedi u Domovinskom ratu.

"Osjećam se ponosan, jer je to jedna od operacija koja nam je omogućila da pobjedimo u ratu i da se od 1995. godine naša domovina razvija u miru", izjavio je novinarima general Gotovina na svečanom polaganju vijenaca na zadarskom Gradskom groblju u povodu 20. obljetnice operacije "Maslenica '93".

To je bila akcija koja nas je usmjerila dalje i u kojoj smo "stekli sva taktička i tehnička znanja i razvili naše oružane snage da bismo došli do konačne pobjede", kazao je Gotovina, jedan od zapovjednika akcije.

Istaknuo je da je ponosan "na svoje branitelje i sve zajedno koji smo se danas okupili tu".

"Posebno se sjećamo naših poginulih, dijelimo tugu i ponos s obiteljima, a isto tako i s braniteljima, koji nose trajni biljeg iz ratne operacije", kazao je general Gotovina.

Naglasio je kako je Hrvatska sada članica NATO-a, a naši vojnici djeluju i sudjeluju u svim mirovnim operacijama u svijetu.

"Mi smo slobodni ljudi, ponosno i s optimizmom gradimo našu domovinu i našu budućnost", dodao je general Gotovina.

U povodu 20. obljetnice Vojno-redarstvene operacije "Malenica '93", zajedniči su vijenac danas na zadarskom groblju položili predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i predsjednik Vlade Zoran Milanović.

U ime Oružanih snaga RH vijenac je na zadarskom gradskom groblju položio načelnik Glavnog stožera general Drago Lovrić.

Vijenac je položio i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko te više lokalnih izaslanstava i udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Državni su čelnici takođe položili vijenac i pred spomen obilježje 3. bojne 4. gardijske brigade "Imotski sokolovi".

Nakon toga Josipović, Leko i Milanović su došli u zadarsko Hrvatsko narodno kazalište gdje se održava svečana akademija u povodu 20. obljetnice Vojno-redarstvene operacije "Maslenica '93". tijekom koje su u 72 sata oslobođene bitne strateške točke i omogućeno ponovno prometno povezivanje juga i sjevera Hrvatske.

U prva tri dana akcije poginulo je 19 pripadnika Hrvatske vojske i MUP-a, a ranjeno ih je 70. No, u snažnim napadima srpskog agresora koji su uslijedili odmah nakon akcije, do 31. ožujka 1993. broj poginulih hrvatskih branitelja popeo se na 127.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve