Gostiju ipak više, ali ne i noćenja

Autor: Radmila Kovačević/VL , 03. rujan 2018. u 22:00
Od početka mjeseca do 25. kolovoza oko 200.000 više gostiju nego lani/Petar Glebov/PIXSELL

Od početka mjeseca do 25. kolovoza Hrvatsku je posjetilo četiri milijuna gostiju.

Nakon srpnja s gotovo istim brojem gostiju koliko i lani, kolovoz je protekao s novim plusevima. Od početka mjeseca do 25. kolovoza Hrvatsku je posjetilo četiri milijuna gostiju, oko 200.000 više nego lani.

Turisti su bili brojniji 4,5 posto, ali mnogi su, čini se, ostajali kraće nego lani pa je noćenja u tih 25 kolovoških dana bilo samo jedan posto više. Kako god, turizmu kumulativno, od početka godine do spomenutog 25. kolovoza, ne ide tako loše kako su zaključili oni kojima se činilo da na obali nema gužvi kao lani. Praznih je soba, istina, bilo i u samoj špici, no mora se reći da njihov broj iz sezone u sezonu raste brže nego broj gostiju.

Neki se tako suočavaju s minusima, a neki ruše rekorde. Recimo, Dubrovnik je za osam mjeseci ugostio 6% više turista i dosegnuo tri milijuna noćenja pet dana ranije nego lani. 

Kako bilo, podaci Hrvatske turističke zajednice od početka godine do 25. kolovoza pokazuju da smo ugostili 15,1 milijun turista, koji su ostvarili 83,6 milijuna noćenja, a ti kumulativni plusevi iznose u dolascima 6,6, a u noćenjima 4,3 posto.

Nijemci su ostvarili 15,7 milijuna noćenja, domaći gosti 9,8 milijuna, a treći Slovenci, kojih je od početka godine bilo oko 1,2 milijuna, više od 8,6 milijuna noćenja. Turistički čelnici nisu nezadovoljni iako je bilo dosta kritika na dosadašnji tijek sezone. I dalje računaju da će turistički promet u 2018. u konačnici nadmašiti 2017. za pet posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close