‘Gospodarstvo je vruć krumpir, a ja nisam mađioničar’

Autor: Ivica Beti/VL , 22. svibanj 2018. u 22:00
Za novu dužnost je dobio i podršku HDZ-ovih koalicijskih partnera/Patrik Macek/PIXSELL

Mogući ministar tvrdi da ima ideje za Petrokemiju i da Ini treba strategija razvoja.

Novi ministar gospodarstva, po svemu sudeći, mogao bi biti Darko Horvat, koji je jučer dobio i podršku HDZ-ovih koalicijskih partnera.

Kao prednost mu se navodi i to da je radio i u realnom sektoru. Horvat je već bio ministar, ali kratko, za poduzetništvo i obrt u Vladi Tihomira Oreškovića 2016. Horvat ističe da pri preuzimanju važnog resora očekuje "jako puno problema", ali i korektnu suradnju s vrhom stranke i ljudima u Ministarstvu.

"To je jedna košara vrućih krumpira. Nisam mađioničar koji će pucnuti prstom i sutra će sve biti riješeno. Idemo redom. Agrokor? Tu smo negdje, imamo pedesetak dana do nagodbe. Petrokemija? Imam neku ideju…", kaže. Kakvu ideju? "Tu se mora dogoditi strateško partnerstvo. Petrokemija ne treba biti netko koga će država financirati. To je trgovačko društvo koje ima fantastični proizvod, a zašto je tako velika razlika između prihoda i rashoda, s time bi se netko trebao pozanimati.

U poduzetništvu je matematika vrlo jasna. Kad ti rashodi počnu nadmašivati prihode, polako priče ide prema kraju", ocjenjuje mogući ministar gospodarstva. Smatra da se za Inu prvo mora napraviti strategija razvoja kompanije. 

"Mi moramo znati što od Ine želimo za pet, a što za deset godina. To je jedna stvar, a druga je da sve energetske kompanije svoje razvojne planove moraju verificirati kod Hrvatske energetske regulatorne agencije. Ako moraju Plinacro, HEP i Janaf, ne vidim razloga zašto bi Ina od toga bila izuzeta", misli Horvat.

Komentirajte prvi

New Report

Close