“Gospodarstvenici iz Srbije, ulažite više u Republiku Hrvatsku”

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. veljača 2018. u 08:07
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Srbija je za Hrvatsku značajan gospodarski partner, što potvrđuje i činjenica da više od 200 hrvatskih tvrtki posluje na srpskom tržištu, a neka od područja za jačanje suradnje su energetika, poljoprivreda, turizam, graditeljstvo ili promet, istaknuto je u ponedjeljak na Hrvatsko-srpskom gospodarskom forumu.

Forum je održan u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) u sklopu posjeta predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj, a uz predsjednika Srbije otvorila ga je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Skup je okupio predstavnike 40-ak tvrtki iz dviju država, a kao područja koja mogu doprinijeti unaprjeđenje gospodarskih odnosa spomenuti su energetika, kemijska i metaloprerađivačka industrija, transport i naftni derivati, proizvodnja lokomotiva i vagona, poljoprivreda, turizam, graditeljstvo, informacijske tehnologije, itd.

Grabar-Kitarović je istaknula da je zajednički interes dviju država istražiti nove poslovne prilike i jačati odnose. "Želim jasno potvrditi predanost hrvatske države za izgradnjom konstruktivnih odnosa. Ti politički odnosi su važni i mogu pomoći gospodarstvima", rekla je, dodajući kako je napredak u političkim odnosima važan za jačanje gospodarstva.

Kao područja u kojima ima potencijala za suradnju izdvojila je industriju, građevinarstvo, energetiku, poljoprivredu, turizam i promet, pri čemu je izdvojila i suradnju na revitalizaciji željezničke pruge Zagreb-Vinkovci-Tovarnik-Šid-Beograd.

Najavila je kako bi u ožujku u Zagrebu trebala biti održana prva sjednica zajedničkog odbora za promidžbu i poticanje gospodarske suradnje, a na kojoj bi se raspravljalo i o imovinsko-pravnim i pitanjima povrata imovine koja, kako je rekla, podjednako opterećuje poslovne subjekte s obje strane granice. To bih stavila na vrh prioriteta gospodarske suradnje obiju država, kazala je.

Grabar-Kitarović se nada da će Srbija i nadalje biti otvorena za hrvatska ulaganja, no želja joj je da se potiču ulaganja u oba smjera.

Pozvala je srpske gospodarstvenike da više ulažu u Hrvatsku. "Hrvatska država pozdravlja sve srbijanske tvrtke koje žele ulagati u Hrvatsku i poslovati s hrvatskim tvrtkama. Vjerujem da im po to pitanju Hrvatska nudi mnoge pogodnosti, poput ulaska na veliko tržište EU", kazala je.  

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić zahvalio je na pozivu da tvrtke iz Srbije ulažu u Hrvatsku, što, kako je rekao, nije bio slučaj u prošlosti. 

Važno je da se hrvatski investitori koji posluju u Srbiji uvijek mogu obratiti institucijama u Srbiji, a nadam se da će tako biti i sa srpskim ulagačima u Hrvatsku, rekao je Vučić.

Istaknuo je i kako je robna razmjena dvije zemlje veća nego ikad i u zadnjih pet godina je porasla za 62 posto. "To pokazuje koliko smo orijentirani jedni na druge i mislim da imamo ogroman potencijal za budući razvoj", rekao je. 

Poručio je hrvatskim poduzetnicima da su dobrodošli u Srbiju, koja planira brojne infrastrukturne projekte za koji sama nema kapaciteta te je to prilika i za hrvatske tvrtke. 

I Vučić je istaknuo važnost suradnje na revitalizaciji željezničke pruge Zagreb-Beograd te ukidanja birokratskih i graničnih barijera jer bi se na taj način ojačala gospodarska suradnja.

"Hrvatska i Srbija, unatoč teretu prošlosti, imaju i imat će vječne gospodarske interese", istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović.

Srbija je za Hrvatsku značajan gospodarski partner, što potvrđuje i činjenica da više od 200 hrvatskih tvrtki posluje na srpskom tržištu. To je rezultiralo hrvatskim izravnim stranim ulaganjima u Srbiju u vrijednosti višoj od 749,3 milijuna eura, čime je Srbija postala 4. najznačajnija zemlja za hrvatske investicije, rekao je predsjednik HGK. 

Najavio je kako će idući mjesec HGK otvoriti predstavništvo u Beogradu, a HGK će u svojim prostorima u Zagrebu dati prostor Privrednoj  komori Srbije da otvori svoje predstavništvo kako bi se gospodarski odnosi još više pokrenuli.

Predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, uz podatke kako je na forumu 40-ak tvrtki, koje zapošljavaju oko 40.000 ljudi i izvoze milijardu eura, poručio je kako taj krupni biznis ima interes za bolju suradnju. "Cilj je da poslovanje dignemo na višu razinu i konsolidiramo naše kompanije jer je to pitanje opstanka, bez toga nećemo biti konkurentni", rekao je, dodajući kako je izbor jednostavan – "ili ćemo biti mali i nekonkurentni, ili ćemo se udruživati i izvoziti".

I predsjednik kompanije MK Group Miodrag Kostić poručuje kako "poduzetnici iz regije moraju više surađivati jer smo mala tržišta, a profit koji stvorimo u toj kooperaciji i izvozu ostat će tu i razvijati naše zemlje".

Kostić je zadovoljan svojom investicijom u Hrvatsku te da planira nove, a iskazao je i interes za kupnju tvrtki koje posluju na srpskom tržištu u sklopu Agrokora.

Po podacima Državnog zavoda za statistiku, u prvih jedanaest mjeseci prošle godine robna razmjena između dvije zemlje iznosila je nešto više od 1,1 milijardu eura, pri čemu je hrvatski izvoz u Srbiju iznosio 616 milijuna eura, što je na godišnjoj razini porast za  30,3 posto, dok je uvoz iz Srbije povećan za 18,6 posto, na 532,4 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close