‘Gospodarski rast u 2019. nije temeljen na novom zapošljavanju’

Autor: Marta Duić , 09. siječanj 2020. u 21:59
Najveći je pad broja oglasa za zanimanje kuhar/FOTOLIA

Prošle je godine ipak pao broj online oglasa za posao pa je OVI indeks zabilježio minus, i to prvi od 2010.

Prvi put nakon 2010. godine u Hrvatskoj je zabilježen pad indeksa slobodnih radnih mjesta – OVI koji prati kretanja broja online oglasa za posao.

On je, objavio je jučer Ekonomski institut u Zagrebu, u protekloj godini naspram 2018. snižen za 1,6 posto. Dogodilo se to unatoč njegovu prosinačkom rastu na godišnjoj i mjesečnoj razini. 

"Ovo je prvi put da je zabilježen pad OVI indeksa na godišnjoj razini nakon krizne 2010. što sugerira ili da se ostvareni ekonomski rast tijekom protekle godine nije temeljio na novom zapošljavanju ili da je zbog nedostatka radne snage na hrvatskom tržištu rada promijenjen standardni način pribavljanja zaposlenika", pojasnili su analitičari Ekonomskog instituta.

Precizirali su kako desezonirane vrijednosti OVI indeksa sugeriraju da je potražnja za radom u prvom tromjesečje te na kraju četvrtog stagnirala. Međutim, dodaju, pad desezoniranih vrijednosti indeksa u drugom i trećem tromjesečju u odnosu na prethodna tromjesečja doveo je do pada vrijednosti indeksa na godišnjoj razini. Najveći negativan doprinos ukupnom padu dali su oglasi za zanimanje kuhara koji su pali za 0,7 postotnih bodova, dok su najveći pozitivan doprinos oglasa za prodavače s plusom od 0,6 postotnih bodova. 

Komentirajte prvi

New Report

Close