Gospodarski rast Hrvatske od nula posto je razuman

Autor: Miho Dobrašin , 27. siječanj 2009. u 22:00

Očekuje se da će ove godine 30 tranzicijskih zemalja izbjeći zapadanje u sveopću recesiju

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) procjenjuje kako će ovogodišnja stopa rasta BDP-a Hrvatske iznositi nula posto, odnosno doći će do stagnacije gospodarskih aktivnosti.

“Prognoza o rastu od nula posto je razumna. To ne znači da će Hrvatsku zahvatiti katastrofalna recesija, no očekuje se znatno usporavanje”, izjavio Peter Sanfey iz Ureda glavnog ekonomista EBRD-a na predstavljanju Tranzicijskog izvješća za 2008. godinu. Državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Marić također je dao do znanja kako je prethodna vladina prognoza preoptimistična. “Proračun je planiran na temelju 2-postotnog rasta, međutim svjesni smo rizika da se ta stopa možda neće ostvariti”, rekao je Marić. Da je rast od 2 posto i više nego neizgledan smatra i Ivo Bićanić, profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. “Bit ćemo sretni ako rast bude nula posto”, rekao je Bićanić za Poslovni dnevnik. Unatoč usporavanju BDP-a u 2009. u izvještaju EBRD-a se navodi kako je Hrvatska dobro pozicionirana među tranzicijskim zemljama te da su očekivanja u srednjem i dugom roku optimistična. “Poboljšanje na gospodarskom planu očekujemo u 2010. godini”, rekao je Sanfey. Pa ipak, u EBRD-u smatraju da u protekloj godini nije postignut znatniji napredak u nastavku tranzicije te preporučuju nastavak privatizacije i deregulacije kao i reformu javnih rashoda, napose u zdravstvenom i mirovinskom sustavu. “Možda o i nije najbolje vrijeme za privatizaciju, no u budućnosti je svakako potrebno dovršiti taj proces”, istaknuo je Peter Sanfey. U svojoj najnovijoj prognozi gospodarskog rasta EBRD očekuje da će ove godine regija u kojoj djeluje, a riječ je o 30 tranzicijskih zemalja, izbjeći zapadanje u sveopću recesiju, ali ističe da je došlo do određenih izmjena u projekcijama rasta. EBRD tako očekuje 0,1-postotni prosječan rast u zemljama koje se prostiru od srednje Europe do središnje Azije u usporedbi s prethodnom prognozom rasta od 2,5 posto. U čitavoj 2008. ta je regija zabilježila 4,8-postotni gospodarski rast, kažu u EBRD-u. “Regija EBRD-a osjeća punu snagu globalnog usporavanja, uglavnom zbog njezine pojačane integriranosti u globalno gospodarstvo”, rekao je glavni ekonomist EBRD-a Erik Berglof. Prema njegovim riječima, sposobnost tih zemalja da dugoročno izdrže takve velike vanjske šokove većim će dijelom ovisiti o brzini oporavka globalnog gospodarstva te zajedničkim nastojanjima pojedinačnih vlada i međunarodnih financijskih institucija glede očuvanja financijskih sustava u regiji.

Procjene

Nova prognoza
Hrvatska narodna banka (HNB) u svojoj je zadnjoj procjeni, objavljenoj sredinom prosinca, navela kako bi stopa rasta u 2009. mogla iznositi 1 posto. Ta je procjena dvostruko lošija u odnosu na prethodnu, a nova prognoza tek se očekuje.

Pesimisti
U Hypo Alpe-Adria banci očekuju 1-postotni pad BDP-a u ovoj godini, dok u najnovijem izvješću makroekonomisti Raiffeisen banke ističu da će doći do 0,6-postotnog pada gospodarskih aktivnosti u 2009.

Komentirajte prvi

New Report

Close