Gospodarski potencijali Županije predstavljeni u regiji Veneto

Autor: Poslovni.hr , 04. svibanj 2015. u 09:37
Thinskstock

Partner konferencije bila je Trgovinska komora Veneto i Veneto banka, a sama konferencija je bila prilika i za predstavljanje gospodarskih potencijala Varaždinske županije.

Delegacija Varaždinske županije predvođena zamjenikom župana Alanom Košićem boravila je u talijanskome gradu Marghera, u pokrajini Veneto, na konferenciji o mogućnostima ulaganja u sektore vezane za prirodne resurse u Hrvatskoj. 

Partner konferencije bila je Trgovinska komora Veneto i Veneto banka, a sama konferencija je bila prilika i za predstavljanje gospodarskih potencijala Varaždinske županije. Tako je zamjenik župana Alan Košić sudionicima konferencije prezentirao gospodarske i investicijske potencijale, poticaje i olakšice za investitore te konkretne projekte koji se provode (poput spinalnog centra u Varaždinskim Toplicama, Tehnološkog centra drvne industrije u Lepoglavi te projekte JPP-a u zdravstvu i školstvu).

-Naša tvrtka Poslovne zone intenzivno radi na tome da privuku sve više investitora u Županiju, a siguran sam da će nakon Wolsdorfa i PressGlassa uskoro i nove tvrtke otvoriti svoje pogone – rekao je zamjenik Košić.

Također, direktor AZRA-e Nikola Kučiš govorio je o budućnosti upravljanja strukturnim fondovima EU-a u Hrvatskoj.

Naime, Hrvatska kao nova članica Europske unije ima dobre poslovne prilike i poslovanje na talijanskim prostorima, koje traje stoljećima. Italija je i dalje najveći trgovinski partner Hrvatske. Vrijednost bilateralne trgovine u prvom polugodištu 2014. iznosila je 1,91 milijardi eura (14,3% od ukupne trgovinske razmjene Hrvatske), što je povećanje od 23,4% u odnosu na isto razdoblje 2013. godine. Italija i dalje ostaje prva zemlja u koju se izvozi najveća količina robe iz Hrvatske. Jaka ekonomska razmjena/trgovina između Veneta i Hrvatske je baza na kojoj se može temeljiti budući razvoj odnosa s regionalnim tvrtkama, koje su spremne za rad u Hrvatskoj kroz uvođenje novih tehnologija, dizajn novih postrojenja i modernizaciju proizvodnje.

Postoji pozitivna perspektiva koja omogućava neprestano širenje granica ponude, pri čemu je suradnja neophodan element za održavanje gospodarskih poduzeća male i srednje veličine, a može se povećati kroz proces internacionalizacije s proizvodnjom ekonomskih dobara u susjednim zemljama, a posebno u Hrvatskoj.

U delegaciji su bili i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, regionalni razvoj i europske integracije Varaždinske županije mr.sc. Jelena Zrinski Berger, direktor Slobodne zone Enriko Parlaj te direktorica tvrtke Poslovne zone Štefica Španić.

Komentirajte prvi

New Report

Close