Google Play Music do ljeta u Hrvatskoj

Autor: Bernard Ivezić , 28. ožujak 2014. u 11:44
Cijene glazbenih servisa kreću se od 27 do 84 kune/FOTOLIA

U branši se očekuje da će najkasnije od 2017. godine svi glazbeni servisi biti dostupni u Hrvatskoj zbog nove EU direktive.

Google planira pred ljeto korisnicima u Hrvatskoj otključati pristup Google Play Musicu, svom pandanu Appleovog iTunesa, a do kraja godine to će, po svemu sudeći, učiniti još švedski Spotify i američki Rdio, doznaje Poslovni dnevnik.

O Appleovim iTunesima pak još uvijek nema konkretnih informacija. Podsjetimo, u Hrvatskoj glazbu u digitalnom obliku, kao i streaming glazbe već nude hrvatska Cedeterija te Hrvatski telekom koji prodaje usluge Deezera. Na naš upit u Googleu nisu željeli ni potvrditi ni opovrgnuti skori dolazak svog glazbenog servisa. Umjesto toga izražavaju zadovoljstvo širenjem broja tržišta na kojima su prisutni. "Radujemo se nastavku predstavljanja servisa Google Play Music na novim tržištima u budućnosti, ali u ovome trenutku nemamo ništa za najaviti vezano uz vremenski raspored predstavljanja servisa", odgovorili su iz Googlea Hrvatska. U HDS ZAMP-u pak kažu da će Googleov glazbeni servis korisnicima u Hrvatskoj postati dostupan najkasnije do kraja lipnja.

 

Marčec

Do kraja godine na hrvatsko tržište doći će još Spotify i RdioF

Nenad Marčec, direktor HDS ZAMP-a očekuje da će do kraja ove godine na hrvatsko tržište doći još Spotify i Rdio te da će se konkurencija podebljati za barem četiri do pet igrača. Pojašnjava da je riječ o rezultatu inicijative koju je HDS ZAMP pokrenuo s drugim sličnim organizacijama u jadranskoj regiji unazad godinu i pol dana. "Ponuđeno im je da po jedinstvenim uvjetima i istim ugovorima licenciraju sva prava za cijelo tržište bivše države, dakle oko 20 milijuna stanovnika", kažu u HDS ZAMP-u. Dodaju da su zahvaljujući tome precizirali ključne djelove ugovora sa svjetskim glazbenim servisima od kojih su neki trenutačno pred potpisivanjem.Google je tu najaktivniji.

Ovih dana predstavio se u Zagrebu u HDS ZAMP-u na 10. sastanku društava za zaštitu autorskih glazbenih prava iz jadranske regije. Sastanak je održan daleko od medija, a tom prilikom u Zagreb su Googleove planove iznjeli voditeljica glazbenih partnerstava Google Playa za EMEA-u Victoria Campoamor i voditelj glazbenih partnerstava Google Playa za sva svjetska tržišta Sami Valkonen. U branši se očekuje da će najkasnije od 2017. svi glazbeni servisi biti dostupni u Hrvatskoj zbog nove EU direktive o menadžmentu kolektivnih autorskih prava koja je usvojena u veljači. Cijene glazbenih servisa preračunate u kune kreću se od 27 do 84 kune.

Komentirajte prvi

New Report

Close