Godišnja izvješća za 2016. ipak će po starom?

Autor: Jadranka Dozan , 17. srpanj 2016. u 21:59
Tražene dodatne podatke Porezna već dobiva/I.K./PIXSELL

Predlaže se brisanje zahtjeva za dodatnim stavkama odnosa unutar grupa.

Za poduzeća koja posluju unutar grupa sastavljanje financijskih izvješća za 2016., čini se, neće biti znatno zahtjevniji posao nego dosad.

Lani donesenim Pravilnikom o strukturi i sadržaju godišnjih izvještaja bilo je, naime, predviđeno da se od iduće godine oni dopune s pozicijama o potraživanjima, obvezama te prihodim i rashodim s poduzetnicima unutar grupe i ostalim povezanim poduzećima. Tako proširen sadržaj bilance ne bi trebao postati skora obveza za te poduzetnike. Točnije, tako barem predlaže Ministarstvo financija u nacrtu promjena pravilnika.

Ta novina predstavljala bi, kažu, dodatni zahtjev u odnosu na Računovodstvenu direktivu koja propisuje nešto manji opseg zasebnog iskazivanja potraživanja, obveza, prihoda i rashoda, "i to samo s poduzetnicima unutar grupe i sudjelujućim interesima, a ne i za ostale povezane poduzetnike". Imajući u vidu dugogodišnju praksu načina izvještavanja i praćenja navedenih pozicija, ali i velike zahvate u računalnim sustavima te prateće troškove i organizacijske promjene, predlaže se brisanje te novine. Osim rasterećenja poduzetnika, u međuvremenu je, kažu, Porezna uvela obvezno izvještavanje koje djelomično pokriva tražene podatke. 

Komentirajte prvi

New Report

Close