Godina rekorda u Atlantic Grupi: Ostvarili prihode od 5,3 milijardi kuna

Autor: Poslovni.hr , 01. ožujak 2019. u 09:39
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Na ukupan rast prihoda od prodaje najviše su utjecala Strateška poslovna područja: Delikatesni namazi s rastom od 12,4 posto, Pića s rastom od 7,5 i Kava s rastom od 3,5 posto.

Atlantic Grupa je u 2018. godini ostvarila prihode od prodaje od 5,3 milijarde kuna, što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja organski rast od 4,2 posto, dok je nominalni rast od 0,3 posto rezultat prošlogodišnje prodaje proizvodnje sportske prehrane belgijskom partneru i izostanka s time povezanih prihoda od uslužne proizvodnje. Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) korigirana za jednokratne stavke iznosi 566 milijuna kuna i veća je od prošlogodišnje za 9,3 posto. Jednokratne stavke imale su negativan utjecaj od 20 milijuna kuna, dok je u godini ranije iskazana jednokratna dobit od 65 milijuna kuna. Neto dobit nakon manjinskih interesa iznosi 244 milijuna kuna.

Prvi na Burzi u Vodećem tržištu, odnosima s investitorima i rastu cijene dionice

„Atlantic Grupa je 2018. godinu završila izuzetno uspješno, jednako s aspekta ostvarenih poslovnih rezultata i po osvojenim priznanjima. Lani smo kao prvi izdavatelj uvršteni u Vodeće tržište Zagrebačke burze, dobili smo prvu nagradu za najbolje odnose s investitorima, ali i za najveći godišnji rast cijene dionice od čak 34,5 posto, što se što reflektiralo u najvišoj razini tržišne kapitalizacije otkad se Atlanticovom dionicom trguje na ZSE. U 2018. su ostvareni povijesno najviši prihodi od prodaje na svim regionalnim tržištima, snažan novčani tijek iz poslovnih aktivnosti omogućio nam je nastavak razduživanja, a značajan rast profitabilnosti pruža snažno uporište za budući rast. U 2019. godinu ulazimo s čvrstom financijskom pozicijom, najnižim omjerom neto duga i EBITDA profitabilnosti još od akvizicije Droge Kolinske uz omjer od 1,5 puta, i snažnim tržišnim udjelima naših glavnih brendova. Nastavljamo s fokusom na ključne vlastite brendove i jačanje distribucijskog portfelja, kao i na razvoj različitih digitalnih rješenja u poslovanju“, istaknuo je predsjednik Uprave Emil Tedeschi.

Među brojnim inicijativama iz razvoja vlastitog asortimana posebno se ističe Argeta, koja se, nakon uspješnog pokretanja ugovorne proizvodnje u SAD-u godinu ranije, lani etablirala kao mesni namaz broj jedan u Europi, uz ostvareni dvoznamenkasti rast prodaje. Recepturno osvježena i redizajnirana Cockta je ostvarila zavidne prodajne rezultate, s ukupnim rastom u HoReCa segmentu od čak 47 posto. Uz konsolidaciju distribucijskog poslovanja unutar jedinstvenog područja upravljanja, portfelj je proširen ugovorima s novim principalima – kompanijom Mars na hrvatskom i Red Bull na tržištu Srbije, a lanjski pregovori rezultirali su i uspješnim početkom suradnje s njemačkom kompanijom Hipp u Makedoniji početkom 2019. U nastavku strategije dezinvestiranja ne-strateških poslovnih operacija u srpnju je s renomiranom tvrtkom Magdis iz Zagreba potpisan ugovor o kupoprodaji društva Neva, vodećeg hrvatskog proizvođača kozmetike, koje okuplja poznate brendove Melem, Plidenta i Rosal.

Najviše rasli Argeta, pića i hrvatsko tržište

Na ukupan rast prihoda od prodaje najviše su utjecala Strateška poslovna područja: Delikatesni namazi s rastom od 12,4 posto, Pića s rastom od 7,5 i Kava s rastom od 3,5 posto. Kava se također s 21,4 posto udjela i 1,12 milijardi kuna prihoda od prodaje ističe kao najveća pojedinačna kategorija u ukupnim prihodima. Najznačajniji rast u distribucijskom poslovanju ostvarila su tržišta Hrvatske s rastom od 12,4 posto, Srbije s rastom od 5,3 posto te Slovenija koja je rasla 4,1 posto.

U ukupnoj prodaji vlastiti brendovi čine 66,9 posto, brendovi principala u distribuciji 25,2 posto, a ljekarnički lanac Farmacia sudjeluje sa 7,9 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close