‘Glupi zakoni guše nautički sektor’

Autor: Ivica Profaca,VLM , 12. travanj 2011. u 22:00

Imamo 15.000 zaposlenih, koji ostvaruju milijardu eura prihoda, a nismo dobili ni kune potpore, kaže Blagaić, ali opovrgava ga Mario Babić

Umjesto uobičajenog protokola, otvaranje 13. Croatia Boat Showa pretvorilo se u polemiku o državnoj politici prema nautičkom turizmu i općenito nautičkom sektoru, uz vrlo oštre riječi organizatora sajma Vicenca Blagaića i splitskog gradonačelnika Željka Keruma. “Vlada mora shvatiti da nautički sektor nisu samo proizvođači i prodavači plovila, to je i svaki kuhar, konobar, mornar koji se brine o gostima u najperspektivnijoj grani hrvatskog turizma. Imamo 15.000 zaposlenih, koji ostvaruju milijardu eura prihoda, a nismo dobili ni kune potpore”, kazao je Blagaić, govoreći u ime Udruge poslodavaca nautičkog sektora.

Vladi zamjeraju “brzoplete, nelogične i glupe” zakone, poput onoga o trošarinama zbog kojih je od 2008. propalo 60% tvrtki i obrta koji su se bavili proizvodnjom, prodajom i iznajmljivanjem jahti i brodica, a nije prodan nijedan brod. Sličnim tonom progovorio je i Kerum, kazavši da je državna politika u zadnjih 20 godina isključivo radila na uništavanju tvrtki: “Umjesto da im pomažu, jedino što znaju je slati ovrhe, a banke radije leže na novcu nego da ga daju za investicije.”Vladu je ovoga puta branio župan Ante Sanader, i to gotovo “kenedijevskim” riječima. “Lako je napadati Vladu, ali se svatko mora zapitati što je na svome poslu i svojoj dužnosti napravio za hrvatsko bolje sutra”, kazao je, nabrajajući poticaje koje Splitsko-dalmatinska županija daje poduzetnicima, od potpora do gradnje Znanstveno-tehnološkog parka. Državni tajnik Mario Babić je opovrgao nedavanje potpora – samo za gorivo nautički sektor je dobio 9 mil. kuna.Najveća vrijednost ovogodišnjeg sajma, to priznaje i Blagaić, to što se uopće održao. “Razmišljali smo o otkazivanju, ali uz pomoć tvrtki koje su unatoč krizi ipak došle uspjeli smo”, kaže Blagaić. Sajam je skraćen s devet na šest dana, izložbeni prostor prepolovljen, kao i broj izlagača kojih je oko 150, no ipak su došli neki važni igrači. Među 100-tinjak plovila svih veličina i namjena ima i nekoliko premijera poput Princesse P72 i Ferrettija 570, a tu su i Pershing 92, Rive Sport, Sunseeker Predator 84… Najveći je Navetta Custom Line 33, dug 33 metra.

Komentirajte prvi

New Report

Close