Glomazni otpad će se obnavljati i ponovno prodavati

Autor: Poslovni.hr , 31. svibanj 2016. u 12:56
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

U Ministarstvu kažu da će Plan biti uskoro objavljen i započet će javna rasprava.

Kućno kompostiranje, uspostava centara za ponovnu upotrebu i jačanje sustava odvojenog prikupljanja i sortiranja, ključni su naglasci iz nacrta Plana gospodarenja otpadom 2016. – 2022. Ministarstva zaštite okoliša, koje ga je jučer u Čakovcu, na prvoj od sedam predviđenih tribina počelo predstavljati gradovima i općinama odgovornima za uspostavu sustava gospodarenja otpadom na svom području, piše Večernji list.

No, Ministarstvo je na turneju po gradovima krenulo bez da je prethodno objavljen cijeli nacrt, pa su gradonačelnici i načelnici hvatali dijelove prezentacije pomoćnice ministra Lidije Runko Luttenberger. U Ministarstvu kažu da će Plan biti uskoro objavljen i započet će javna rasprava.

Obnova odbačenog otpada

'Zašto nisu prvo objavili prijedlog Plana na webu, pa da znamo o čemu raspravljati? Puno je nejasnoća, a nitko ni ne zna koliko točno smeća u Hrvatskoj proizvodimo. Sve same procjene. Čuli smo da se predviđa čak milijun kućnih kompostera. Kome? Pa kod nas sad kompostira samo tri posto kućanstava – gunđali su predstavnici gradova i općina koji će morati u praksi provesti akcijske planove poput gradnje što većeg broja manjih reciklažnih centara sa sortirnicama i kompostištima, kako bi se smanjile ulazne količine miješanog otpada u budućim centrima za gospodarenje otpadom. Tako će, na primjer, prikupljeni papir i plastika umjesto kao gorivo završiti u sortirnicama kao dio tzv. kružnog gospodarstva koji bi dovelo i do zapošljavanja.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close