Gljadelkin uskoro preuzima Hidroelektru, usporedno snima nove mete u istoj branši

Autor: Suzana Varošanec , 07. ožujak 2015. u 11:21
Gljadelkin je sad usredotočen na IGH i Hidroelektru/I. Čagalj/PIXSELL

Dosad je Gljadelkin uložio u Hidroelektru između 30 i 40 mil. kn, a bude li potrebno, spreman je još investirati.

Ruski poduzetnik Sergej Gljadelkin, nakon što je lani postao većinski vlasnik IGH, postaje poželjan strateški partner i za druge posrnule tvrtke u građevinskoj branši, a na neke je, čini se, i sam bacio oko. U samoj završnici nalazi se predstečajni postupak za Hidroelektra-niskogradnju.

Gljadelkin će preuzeti tvrtku, što znači uspješan završetak predstečaja Hidroelektre, tvrde upućeni. Brzo slijedi sklapanje nagodbe na sudu, a takav kraj može se zahvaliti tome što je plan restrukturiranja, tvrde, čvrsto dogovoren s vjerovnicima. Hidroelektra bi tako do ljeta dobila novog vlasnika koji bi držao paket od oko 76% dionica. No, time se otvara pitanje je li to zapravo kraj Gljadelkinovih akvizicija na tom tržištu ili on ima još takvih ambicija. Kako stvari stoje, posrijedi je potonje.

 

76posto

dionica držao bi na kraju novi ruski vlasnik

Naš izvor koji je blizak Gljadelkinu navodi kako interesa još ima, no potencijalne akvizicije tek se proučavaju. Trenutačno su, kaže, u fokusu IGH, za koji ističe da sve teče uredno prema planu te se u dan ispunjavaju obveze, te s druge strane Hidroelektra. Njezini su dioničari potkraj veljače svojim odlukama pripremili teren za Gljadelkinovo preuzimanje tvrtke bez obveze objavljivanja ponude. Plan restrukturiranja u međuvremenu je izmijenjen sukladno dogovoru novog investitora i vjerovnika.

Službeno izjašnjavanje slijedi na Fininom ročište za glasovanje, koje će se prema našim informacijama održati sredinom ovoga mjeseca. A tvrtka će to dočekati u uvjetima normaliziranoga poslovanja jer gradilišta ponovo rade, a sve tekuće obveze prema svima se uredno plaćaju. "Dosad je Gljadelkin investirao u Hidroelektru između 30 i 40 milijuna kuna, a bude li potrebno, spreman je i dodatno investirati. Vrlo su dobri odnosi među radnicima, i na gradilištima, i u uredima, pa se među onima koji žele raditi najbolje vidi zahvalnost strateškom partneru", kaže naš sugovornik. S bankama je dogovoreno refinanciranje kreditnih obveza na 10 godina s povoljnom kamatom, a što se dugova prema državi tiče, oni iznose manje od 10 milijuna kuna. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

IGH je Rus bio šef pa nije uspio dobiti niti jedan posao za vrjeme zimskih OI u Sočiju a tamo su radili svi koji imalo znače u RUS građevini. Rusa se predstavlja kao nekog poznavatelja struke a čovjek je našao dobru luku za pospremiti novac jer u HRV nema kontrole.

ne sumnjam da ima dobre namjere, ali šta će mu igh? taj neprirodno hipertrofirani mastodont nema ni strukuture ni kompetencije za bilo kakvo suvislo mjesto na tržištu, jedino njegovo djelovanje na tržištu je da dampingom pokušava uništiti sve što se miče kako bi ostvario sanjani monopol, damping koji plaćaju porezni obveznici linićevim brisanjem dugova.

igh ima tako sterilno i bezidejno vodstvo da nisu bili u stanju uvesti projektiranje prednapregnutih konstrukcija, nego samo multipliciraju nebrojene kadrove s istim rutinskim znanjima. kome to treba na tržištu? tko hoće vrhunskog statičara, naći će fokusiranog stručnjaka u maloj tvrtki, a tko hoće tvrtku od formata za velike poslove ići će vani jer su se sve naše multidisciplinarno jake tvrkte raspale – gdje je sad, recimo, jedan apz koji je bio sposoban projektirati i najsloženije projekte?

uopće ne mogu zamisliti posao na tržištu u kojemu bi igh, sa strukturom i kompetencijama koje ima bio konkurentan – naprosto su preveliki i imaju prevelike fiksne troškove za rutinske poslove koje obavljaju, a nisu razvili kompetencije za složene poslove, a za to trebaju godine.

igh vrijedi samo eventualnih nekretnina koje posjeduju, u drugome su naprosto bez ikakve perspektive, i nikakvo restrukturiranje ih ne može spasiti. no dalje upumpavanje novca u tu štetnu tvorevinu bacit će na koljena još mnogo zdravih malih tvrtki koje će srušiti igh-ov damping.

hidroelektra je druga priča. to je tvrtka s vrhunskom operativom i uz dobar strateški menadžment oni bi mogili i u europski vrh.

New Report

Close