Glaxo bi prvi pacijentima plaćao lijekove, čeka HZZO

Autor: Marija Crnjak , 13. veljača 2012. u 22:00

‘Orange Card’ osiguravao bi popust na lijekove s dodatne liste. Model je u nas nov, a primjenjuje se desetak godina u zemljama poput Rumunjske i Litve

Farmaceutska kompanija GlaxoSmithKline pokrenula je inicijativu za uvođenje sustava sufinanciranja nekih svojih lijekova pojedinim skupinama pacijenata u Hrvatskoj. Britanska kompanija u Hrvatsku želi uvesti svoju takozvanu Orange card, kojom bi pacijentima osigurala popust na lijekove s dodatne liste (koji se nadoplaćuju), a razliku do pune doplate financirao bi proizvođač davanjem rabata na cijenu lijeka preko veledrogerije izravno ljekarnama. Takav sustav već desetak godina funkcionira u zemljama koje razmjerno sporo stavljaju inovativne lijekove na listu, odnosno u siromašnijim zemljama poput Rumunjske te Litve.

‘Orange card’ pacijentima proširuje pravo na lijekove s dopunske liste koji se doplaćuju i inače im nisu dostupni zbog cijene. Značajnu korist od sufinanciranja ima i proizvođač, koji tako sebi povećava volumen, odnosno tržišni udjel koji mu je smanjen time što je određeni lijek na dopunskoj, a ne osnovnoj listi lijekova koje u potpunosti pokriva HZZO. No, da bi zaživjela i u Hrvatskoj, Glaxovu inovaciju potrebno je uskladiti s pravilima tržišne utakmice. Uvođenje kartica za popust treba omogućiti svim kompanijama koje posluju na domaćem tržištu lijekova, odnosno imaju svoje lijekove na listama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), upozoravaju u Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja, kojoj se GSK obratio na preporuku HZZO-a. HZZO, naime, još razmatra na koji način uvesti ‘Orange card’ a da se otkloni mogućnost protekcije samo jednog proizvođača, doznaje Poslovni dnevnik. “Obratili smo se Zavodu s idejom da uvedemo sustav u kojom će kompanija participirati u cijeni lijekova s dopunske liste. Sufinanciranje bi se uvelo za neke lijekove te za posebne kategorije pacijenata, ponajprije za kronične bolesnike kojima treba stalna terapija. Kako je to Zavodu očito potpuno nova stvar, proslijedili su naš zahtjev Agenciji koja je dala svoje mišljenje te sad čekamo da HZZO donese odluku na koji način se sustav može uvesti”, kažu u Glaxu.

U AZTN-u tvrde da su već zaprimili nekoliko upita sličnog sadržaja, što znači da GSK nije usamljen u toj inicijativi, no ne žele otkriti o kojim je kompanijama riječ. S obzirom na to da djelatnost HZZO-a nije podložna Zakonu o tržišnom natjecanju, u AZTN-u nisu dali izravnu ocjenu spomenute poslovno-humanitarne ideje, ostavljajući HZZO-u da sam procijeni može li osigurati pravedno tržišno natjecanje. Do zaključenja broja nismo dobili odgovor HZZO-a na upit hoće li i na koji način omogućiti kompanijama sufinanciranje lijekova s dopunske liste.

Komentirajte prvi

New Report

Close