Glavni direktor Europskog fonda za strateška ulaganja čestitao Hrvatskoj na jasnim prioritetima i vrlo uspješnim pokazateljima

Autor: Poslovni.hr , 28. lipanj 2019. u 12:10
Foto: Press

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac bila je domaćin sastanka s glavnim direktorom Europskog fonda za strateška ulaganja Wilhelmom Moltererom, gdje se, uz čestitke na jasnim prioritetima i vrlo uspješnim pokazateljima Hrvatske u zadnjem periodu, razgovaralo o mogućnostima financiranja brojnih projekata putem EFSI-a, odnosno njegovog nasljednika, fonda INVEST EU.

Gostima iz Europske unije predstavljeni su i ciljevi, rezultati i aktivnosti Projekta Slavonija, Baranja i Srijem te proces izrade Nacionalne razvojne strategije RH do 2030. godine. Također, čitav niz velikih projekata iz sektora prometa predstavio je Josip Bilaver, pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture, dok je značajne projekte sa područja svoje županije predstavio i župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić. 

Uz naglasak na veliku važnost i značaj dobre pripreme za preuzimanje predsjedanja Europskom unijom, Wilhelm Molterer se posebno osvrnuo na karakteristike i važnost regionalnih programa i regionalnog pristupa financiranju istaknuvši njihovu nužnost te nužnost smanjenja administrativnih ograničenja, čestih u brojnim zemljama. Ministrica Gabrijela Žalac je tako istaknula i hrvatske napore po tom pitanju, koje će u sljedećem višegodišnjem financijskom okviru (VFO) za razdoblje od 2021. do 2027. dovesti do određenih izmjena koje će ići u pravcu veće efikasnosti iskoristivosti sredstava, jednostavnije provedbe i manje administrativne opterećenosti. 

Predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko govorila je o potencijalnom uključenju HBOR-a u dio omotnice fonda INVEST EU predviđen za nacionalne razvojne banke, potencijalnim poteškoćama koje postupak akreditacije može donijeti te perspektivama koje upravljanje dijelom omotnice može donijeti. Hrvatska inicijativa po tom pitanju je prihvaćena vrlo optimistično, uz stav da je vrlo dobra prilika za jednu zemlju učinkovito upravljanje sredstvima iz fonda INVEST EU te ogradu i upozorenje da će to zahtijevati i vrlo značajne napore. 

Sudionici sastanka su se dotaknuli i teme kako formirati buduće instrumente na način da kroz formiranje lanaca vrijednosti donesu korist brojnim industrijama, uključujući kako javni tako i privatni kapital, uz želju da se regionalna logiku primijeni na način da od nje imaju koristi svi krajevi Hrvatske. 

Komentirajte prvi

New Report

Close