‘Glavni cilj novog zakona monopolizacija poljoprivredne proizvodnje’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. ožujak 2013. u 16:32
Ministar T. Jakovina/Marko Lukunić/PIXSELL

Ocjenjuje da je Zakon tako postavljen da nema razlikovanja malih obiteljskih gospodarstava od velikih privrednih subjekata.

Zelena akcija smatra da je glavni cilj novog prijedloga Zakona o poljoprivrednom zemljištu monopolizacija poljoprivredne proizvodnje te je od saborskih zastupnika zatražila da ga odbace. "Glavni cilj ovog Zakona je maksimalizacija korištenja poljoprivrednog zemljišta i okrupnjavanje proizvodnje, što nužno vodi do monopola tzv. "velikih" poljoprivrednih proizvođača", ističe Zelena akcija u današnjem priopćenju.

Ocjenjuje da je Zakon tako postavljen da nema razlikovanja malih obiteljskih gospodarstava od velikih privrednih subjekata, te je pripremljen bez puno razmišljanja o malim i srednjim seljačkim gospodarstvima koji teško mogu konkurirati velikim poljoprivrednim poduzećima. Smatra da je prijedlog Zakona potrebno znatno unaprijediti tako da se uzmu u obzir i kvalitativni aspekti obrade zemlje i poljoprivredne proizvodnje te da se stvore poticajni uvjeti za postojeće poljoprivrednike da nastave sa svojom djelatnošću. Uz to, dalji napor potreban je i za za promicanje načela ekološke i održive poljoprivredne proizvodnje.

"Smatramo da ovaj Zakon vodi parceliziranom pristupu te poljoprivrednu proizvodnju ostavlja previše izloženom 'nepredvidljivim tijekovima slobodnog tržišta i izoliranoj volji pojedinaca' na što je upozorio i Ustavni sud. Ovakvim pristupom onemogućava se bilo kakav strateški pristup i planiranje te se dovode u pitanje već postojeće inicijative i politike upravljanja poljoprivredom na područnoj razini", naglašava uz ostalo u priopćenju. Zelena akcija zbog toga traži od saborskih zastupnika da glasuju protiv ovog prijedloga Zakona jer on "ne uzima u obzir socijalni i okolišni aspekt, omogućava špekulativne prenamjene poljoprivrednog zemljišta te potiče razvoj malih i srednjih poljoprivrednih gospodarstava".

Komentirajte prvi

New Report

Close