Glavna skupština Vaba banke potvrdila dokapitalizaciju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. siječanj 2013. u 17:39
Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

Dioničari Vaba banke potvrdili su na današnjoj izvanrednoj glavnoj skupštini u Varaždinu odluku o dokapitalizaciji banke u iznosu od 50 milijuna kuna.

Dioničari Vaba banke potvrdili su na današnjoj izvanrednoj glavnoj skupštini u Varaždinu odluku o dokapitalizaciji banke u iznosu od 50 milijuna kuna, a taj će iznos uplatiti novi investitor – Alternative upravljanje d.o.o. iz Zagreba, izvijestili su iz te banke. Alternative upravljanje će, kako se navodi, uplatiti iznos od 50 milijuna kuna, nakon čega će biti izdano 3.571.429 novih redovnih dionica na ime, a temeljni kapital Banke iznositi će 74,7 milijuna kuna.

Imajući u vidu globalnu makroekonomsku situaciju, ocjenjuje se pozitivnim što je Banka privukla investitora koji će joj uplatom dodatnog kapitala omogućiti daljnji stabilan rast i razvoj, te stopu adekvatnosti kapitala na razini najbolje kapitaliziranih banaka u Hrvatskoj, navodi se u priopćenju.

Dioničari Vaba banke na skupštini su potvrdili zamjenu dionica s nominalnim iznosom u redovne dionice bez nominalnog iznosa, pokrivanje gubitka sredstvima iz rezervi kapitala, pojednostavljeno smanjenje temeljnog kapitala, uz istodobno povećanje temeljnog kapitala i izdavanje dionica, odobrenje stjecanja dionica bez obveze objavljivanja ponude za preuzimanje kao i potrebne izmjene Statuta.

Tako je preneseni gubitak u poslovanju, koji je zaključno s krajem prošle godine iznosio gotovo 72,5 milijuna kuna, dijelom pokriven iz sredstva rezervi kapitala u iznosu od oko 27,5 milijuna kuna, dok je preostali dio gubitka od 45 milijuna kuna pokriven smanjenjem temeljnog kapitala banke.

Temeljni kapital nakon smanjenja iznosi 24,7 milijuna kuna, a odlukom skupštine povećan je za već spomenutih 50 milijuna kuna i nakon te dokapitalizacije iznosit će 74,7 milijuna kuna.

Iz Vaba banke su u priopćenju sa skupštine izvijestili i o promjenama u Nadzornom odboru u koji su imenovani Julius Strapek, Tomislav Marinac, Zoran Zemlić i Irena Adžić-Jagodić.

Dioničar banke, društvo Validus d.d. u stečaju, je izvan skupštine, a temeljem statutarne ovlasti, opozvao Ivanu Jagačić i Marinka Benića iz Nadzornog odbora te za člana tog tijela imenova Maria Baburića.

Nakon tih izmjena, Nadzorni odbor Vaba banke ima ukupno sedam članova, a uz pet novih članova u njemu su i dva dosadašnja člana – Vladimir Košćec te Tomas Hlavač, navodi se u priopćenju.

Komentirajte prvi

New Report

Close