Glatko prošao proračun za 2012., Holdingu 1,9 mlrd. kn

Autor: Josipa Ban,VLM , 19. prosinac 2011. u 22:00

Ukupne izmjene i dopune iznose 140 milijuna kuna pa je proračun težak 6,72 milijarde kuna. Planirana sredstva za Zagrebački holding povećana su za 105 milijuna kuna

Unatoč mnogim špekulacijama zastupnici zagrebačke Gradske skupštine prihvatili su proračun Grada Zagreba za 2012. godinu težak 6,72 milijarde kuna. Prošao je i izmijenjeni prijedlog o novim cijenama vrtića. Takav je scenarij bio očekivan s obzirom na to da je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić prihvatio gotovo sve prijedloge, primjedbe i amandmane iznesene na prvom čitanju proračuna. Najavljena su i povećanja cijena vode i usluga ZET-a.

Izmjene proračuna za 2012. iznijela je Vjera Salopek, zamjenica pročelnika Gradske uprave za financije. Navela je kako su planirana sredstva za Zagrebački holding povećana za 105 milijuna kuna. Izdavanja za kulturu povećana su za 110 milijuna kuna, dok su sredstva za socijalne programe uvećana za 10 milijuna. Prema tome ukupne izmjene i dopune proračuna iznose 140 milijuna kuna, od čega će se 70 milijuna osigurati preraspodjelom u proračunu, dok se preostalih 70 milijuna planira ostvariti iz povećanih prihoda. “Sredstva za Holding iznose 1,9 milijardi i najveća su dosad”, naglasila je Salopek. Margareta Mađarić, uime kluba HDZ-a, kazala je da proračun neće prihvatiti zato što se, umjesto da se povećavaju, sredstva za razvoj malog i srednjeg poduzetništva smanjuju za pet milijuna kuna. “Jedino što se može zaključiti iz ovoga proračuna jest da nas u 2012. čeka stagnacija”, zaključila je Mađarić. Njezinim kritikama pridružio se i Stanko Gačić, dodavši kako je proračun uravnotežen samo na relaciji gradonačelnik – SDP. Igor Rađenović, uime kluba SDP-a, izjavio je da proračun prihvaćaju kako se ne bi ušlo u novo razdoblje neizvjesnosti. “Ovo nije ni Bandićev ni proračun Gradske skupštine, već je to proračun građana”, rekao je Rađenović. Jozo Radoš je pak uime Kluba HNS-a istaknuo kako je posrijedi “najbolji proračun u posljednjih šest godina, i to zato što je realan i održiv”. Nezavisni zastupnik Josip Hren začudio se mlakoj raspravi o proračunu. “Proračun je kompromisan jer je gradonačelnik prihvatio gotovo sve prijedloge, no ipak ga treba podržati jer u trenutnoj situaciji prijevremeni izbori izazvani neprihvaćanjem proračuna ne bi imali smisla”, zaključio je.Prije odlučivanja o proračunu raspravljalo se i glasovalo o prijedlogu promjena cijena vrtića, koji je većinom glasova prihvaćen. Na aktualnom satu najviše je pitanja bilo upućeno predsjedniku Uprave Zagrebačkog holdinaga Ivi Čoviću u vezi s najavama da će doći do povećanja cijena komunalne naknade u Zagrebu. Čović je odgovorio da će to ovisiti o donesenom proračunu, no “očigledno je da brojke u proračunu neće biti dovoljne”, čime je zapravo najavio poskupljenje vode i usluga ZET-a. Ponovno je naglasio gubitašku ulogu ZET-a, čiji je trošak 1,4 milijarde kuna, dok prihodi od karata iznose nešto manje od 300 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close