Geotermalna energana novi je projekt od strateškog interesa

Autor: Marija Brnić , 28. srpanj 2019. u 11:30
Premijer Andrej Plenković i župan Matija Posavec/FOTO

Jedan od razloga kašnjenja Vladine odluke je i želja investitora da koristi pogodnosti novog zakona.

Prije tri godine Ministarstvo gospodarstva uvrstilo je projekt gradnje geotermalne energane AAT Geothermae u Draškovcu na Listu strateških projekata, a prije gotovo godinu dana Povjerenstvo za utvrđivanje i procjenu strateških projekata odlučilo je preporučiti Vladi da ga službeno proglasi strateškim i time omogući poseban status, no tek jučer ta je odluka došla na vladin dnevni red. Iako je poanta proglašenja strateškim projektom osigurati brži protok investiciji kroz šumu administracije, ova je zapela iz niza razloga.

Dok se čekala odluka Povjerenstva na snagu, prema pojašnjenju iz Vlade, stupio je novi zakon o strateškim investicijskim projektima, za koji je investitor, tvrtka AAT Geothermae u vlasništvu švicarske tvrtke CloZEd Loop Energy, ocijenio da je za njega povoljniji, te je iskoristio mogućnost da koristi pogodnosti novog zakona. Konkretno, dostavio je dokaz o iznosu prethodno uloženih sredstava u realizaciju projekte u visini od najmanje 5 posto ukupne vrijednosti, a prethodni zakon tražio je da investitor dostavi bankovno jamstvo ili oroči depozit na rok od 10 godina u visini od 10 posto vrijednosti investicije.

Osim toga, investitor je korigirao i ime projekta, umjesto "Hibridna geotermalna energana" u "Napredna geotermalna energana s internalizacijom ugljikovih spojeva", a izmijenjena je i procijenjena vrijednost projekta s prvotnih 573,8 milijuna kuna na 601,2 milijuna. To je objašnjeno izmjenom tehničke dokumentacije projekta i deviznog tečaja.

Novim državnim strateškim projektom predviđa se gradnja energane na lokaciji u Draškovcu nadomak Prelogu na kojoj je prije pola stoljeća Ina pokušavala naći naftu, ali je na dubini od dva kilometra došla tek do vruće vode. AAT Geothermae već dugo priprema ovaj projekt, koji bi se realizirao u dvije faze. U prvoj, dale, napredna geotermalna energana, koja korištenjem geotermalne vode proizvodi električnu i toplinsku energiju, i to u dvofaznom procesu pri čemu bi se CO2 pročišćavao i utiskivao nazad u bušotinu, kako bi došlo do regeneracije sloja i održao bi se pritisak u bušotini.

Taj projekt visokoučinkovite proizvodnje zelene energije iz obnovljivih izvora bez ispusta u okoliš dobio je i nagradu Europske komisije. Projekt predviđa otvaranje 400 do 500 radnih mjesta, a u drugoj fazi, pak, investitor namjerava ići u gradnju lječilišnog, turističkog kompleksa "Vrt Hrvatske – Hortus Croatiae", koji je jučer također dobio potporu Vlade. Projekt je komplementaran, koristit će energiju i toplinu iz energane, a sastojat će se od zatvorenog i otvorenog termalnog vodenog parka, spa objekata, te specijaliziranih hotela.

Komentirajte prvi

New Report

Close