Geofoto preuzeo Geodetski zavod Slovenije za 4,5 mil. eura

Autor: Miho Dobrašin , 17. listopad 2008. u 00:00

Slovenski mediji i političari pokušavali su omesti preuzimanje tvrdeći kako se u GZS-u nalazi arhivska građa o hrvatskoj granici sa Slovenijom

Zagrebačka tvrtka Geofoto, jedna od vodećih europskih kompanija u području geodezije i geoinformatike, preuzela je Geodetski zavod Slovenije za oko 4,5 milijuna eura čime se učvrstila na drugoj poziciji u Europi. Tako je nakon više od dva mjeseca pregovora završeno preuzimanje koje je podiglo veliku prašinu u Sloveniji. Naime, slovenski mediji i političari pokušavali su omesti preuzimanje tvrdeći kako se u GZS-u nalazi arhivska građa o hrvatskoj granici sa Slovenijom te da je to osnovni razlog preuzimanja.

Dampinške cijene
Čim se čulo kako tvrtka iz Hrvatske želi preuzeti slovensko poduzeće, počeli su pritisci, no kako tvrdi osoba bliska akviziciji, preuzimanje je bilo dovršeno prije nego su političari stigli ozbiljnije reagirati. “Glavni razlog kupnje GZS-a je jačanje kapaciteta Geofoto grupe u Europskoj uniji. Riječ je o najvećem geodetskom zavodu na prostoru bivše Jugoslavije i njegovo priključenje našoj kompaniji bio je logičan korak prema cilju da postanemo vodeća tvrtka na području geodezije i geoinformatike u Europi”, izjavio je direktor i vlasnik Geofota Zvonko Biljecki. Geofoto je ovim preuzimanjem došao i do makedonskog Zenita, dosad u vlasništvu GZS-a. Prema riječima sudionika pregovora koji je htio ostati anoniman, da nije došlo do akvizicije, “Geofoto bi na tržištu uništio Geodetski zavod Slovenije”. Dobro upućeni izvor Poslovnog dnevnika napomenuo je kako se GZS nalazio pred likvidacijom te da mu je već bio poslan poziv vezan uz stečaj. Slovenska tvrtka pokušavala je i dobivati poslove dampinškim cijenama, poput onog u Makedoniji, što ju je u potpunosti iscrpilo. “Uprava je uništila kompaniju”, smatra izvor Poslovnog dnevnika. “GZS je značajno podbacio u zadnjih godinu i pol dana”, potvrđuje i Biljecki i dodaje kako bivši vlasnici i uprava nisu bili iz geodetske struke te da stoga nisu mogli postići bolje rezultate. Za novu direktoricu GZS-a postavljena je Božena Lipej, dosadašnja zamjenica direktora Geodetske uprave Slovenije. “Partnerstvom s Geofotom proširit ćemo djelatnost diljem svijeta te zaposliti nove ljude. Prihodi će porasti najmanje 10-20 posto”, rekla je nova direktorica.

Izdvojena arhiva
Na pitanje vezano uz problematičnu arhivsku građu Lipej je odgovorila da GZS nema nikakvu arhivu o granici s Hrvatskom. “Geodetska Uprava Slovenije je službena državna institucija koja brine o evidenciji državnih granica”, kaže B. Lipej. Zvonko Biljeci tvrdi da će Geofoto do kraja 2013. biti dvostruko veći i da će u potpunosti promijeniti poslovni model. “Za dvije godine prestići ćemo tržišnog lidera, norveški Blom”, naglasio je Zvonko Biljecki. Za iduću godinu najavio je preuzimanje jedne srednje velike informatičke tvrtke sa oko 30 zaposlenih.

Činjenice

Kupnja
Geofoto Grupa kupila je 89 posto GZS-a od slovenske tvrtke Primus, iza koje stoji također slovenski Kompas, dok je 6 posto preuzela od tvrtke Modro-modro. Bivši vlasnici su se, navodno, bavili nekretninama te zapustili osnovno poslovanje.

Vrijednost
Kako kaže Zvonko Biljecki, preuzimanje se ne odnosi na nekretnine u Sloveniji, a bilančna vrijednost GZS-a je 4,5 milijuna eura, no njegova vrijednost prema DCF metodi, odnosno ono što novi vlasnik procjenjuje, iznosi 10 milijuna eura.

Zapošljavanje
Do kraja godine hrvatska kompanija će u GZS-u zaposliti 10-15 novih stručnjaka. S druge strane, Geofoto je ove godine ostvario prihod od oko 100 milijuna kuna, i to samo iz segmenta usluga, a ove godine očekuje 25-postotni rast.

Komentirajte prvi

New Report

Close