Geofoto: ‘Istina je, kasnimo s plaćama, no najgore je sada iza nas’

Autor: Marija Crnjak , 17. travanj 2012. u 16:40

Od kupaca trenutno potražujemo 40 milijuna kuna i to je osnovni problem poslovanja zbog kojeg kasne i plaće, kaže nam Z. Biljecki

Radnicima zagrebačkog Geofota plaća kasni oko tri mjeseca, a oba računa članice grupe Geofoto Air blokirani su. Većinski vlasnik i predsjednik Uprave Zvonko Biljecki tvrdi da je problem nastao najvećim dijelom zbog nenaplaćenih potraživanja koja su dodatno pogoršala tradicionalno teško razdoblje prvog kvartala. Biljecki ujedno tvrdi da je problem prolazne naravi te da je najgore razdoblje pri kraju.

“Istina je, isplatili smo prvu polovicu plaće za siječanj, ali do kraja ovog tjedna očekujem isplatu za ostatak siječnja te veljaču. Do kraja mjeseca pak isplatit ćemo i plaću za ožujak. Imamo problema s tekućom likvidnošću kao i svake godine u prvom kvartalu koji je najteži za poslovanje,” kaže Biljecki dodajući da je tvrtka pritisnuta neplaćanjem klijenata i općom nelikvidnošću koja vlada u hrvatskom gospodarstvu.Naime, Geofoto od svojih klijenata prema navodima predsjednika Uprave potražuje više od 40 milijuna kuna. Od ranije je poznato da je jedan od najvećih dužnika Geofota bila država i Grad Zagreb, odnosno Ministarstvo obrane za projekt vojno geografsko-informacijskog sustava. Biljecki, međutim, trenutno ne želi pričati o svojim dužnicima, te očekuje da će se problem neplaćanja početi rješavati kako je najavila Vlada. Iako ga nelikvidnost koči i u isplati osnovnih obveza prema radnicima, Biljecki je optimističan i najavljuje dobre rezultate za ovu godinu. Unatoč problemima, čak i prvi kvartal 2012. godine prema njegovim navodima bolji je od lanjskog, a tvrtka bi se ove godine mogla vratiti na prijašnje ‘zlatne’ brojke. Naime, od 2005 do 2009. godine tvrtka je rasla 30 posto godišnje, no s dolaskom krize uslijedio je pad prihoda te restrukturiranje i otpuštanje 20-ak radnika. Prošlog ljeta u medijima je osvanula priča o padu Geofota koji je desetak dana imao blokiran račun u Partner banci. Većinski vlasnik tvrtke tada je kategorički odbijao mogućnost propasti tvrtke, spominjući mnoštvo ugovora koje potpisuje, većinom za realizaciju projekata u inozemstvu. Također spekuliralo se da bi se mogao redizajnirati ili raskinuti ugovor o partnerstvru Geofota s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), koja trenutačno drži manje od deset posto vlasništva u tvrtki. Naime, prema ugovoru s EBRD-om, Geofoto se obvezao da će ostvarivati visoke stope rasta svake godine, u suprotnom EBRD može povećati vlasnički udjel te kompenzirati stagnaciju u očekivanom rastu vrijednosti kompanije. Prema tom ugovoru koji je još na snazi, eventualno preslagivanje vlasničkih udjela razmatrat će se u 2013. godini. Biljecki najavljuje da će u ovoj godini njegova tvrtka povećati prihod za 30 posto. Nije poznato kako bi takav rezultat utjecao na buduće vlasničke odnose partnera, a trenutno se nitko ne želi izjašnjavati ni o eventualnom strateškom partneru koji bi ušao u Geofoto.

Ministar objavio

Bez plaće radi 100 tisuća ljudi, najgore u građevini
Građevinar Monter, Kaštelanski staklenici, Vodoprivreda Imotski samo su neke od brojnih hrvatskih tvrtki koje zbog gubitaka ili problema s nelikvidnošću ne isplaćuju plaću na vrijeme, kao ni doprinose. Postoje dvije različite brojke koje su se u javnosti pojavile u zadnjih nekoliko mjeseci. Dok su se sindikati za vrijeme HDZ-ove Vlade usuglasilli da bez redovite plaće radi između 18 i 24 tisuće radnika, ministar rada Mirando Mrsić iznio je nedavno brojku od 100 tisuća. “Nisam nigdje našao taj podatak, ali ako ministar to kaže, to se valjda može smatrati vjerodostojnim podatkom koji je porazan”, kaže predsjednik HUS-a Ozren Matijašević.

Komentari (3)
Pogledajte sve

do kraja tjedna plaća nije isplaćena ni za prosinac, siječanj ni veljaču.
koga on laže, sposoban je samo za potrošit na sebe

Kako je to izgledalo 2009. :
http://www.jutarnji.hr/recesija–kakva-recesija–donosimo-cetiri-price-nade-o-tvrtkama-pobjednicama-koje-su-se-othrvale-krizi/440063/

Bezvezni vlanik, bezvezne firme u bezveznoj bransi. Sve je biloljepse dok je Sanader bio premijer…..koliko je tada bilo posla i to bez javnih tendera. Milina jedna. Opstanak na trzistu je tezak i surov. Evo jos jedne firme koja je to shvatila na tezak nacin i to kasno. IGH, INGRA, Konstruktor…svi su oni to malo ranije naucili.

New Report

Close