Geofizika ozbiljno uzdrmana i panično traži nove poslove

Autor: Ivor Fuka,VLM , 01. ožujak 2011. u 22:00

Radnici Viadukta, Crosca i Geofizike žele se vratiti u Libiju, najveće gradilište na svijetu, čim se stanje smiri

Nemiri na sjeveru Afrike i Bliskom istoku koji se iz države u državu šire poput epidemije doveli su tvrtku Geofizika u nezavidan položaj jer se ta kompanija u poslovanju najviše oslanjala upravo na ta tržišta. Zabrinutost je jučer na konferenciji, koja je održana u Ministarstvu vanjskih poslova u povodu činjenice da je Hrvatska uspjela iz Libije evakuirati sve svoje državljane koji su to željeli, izrazio i Dalibor Mikulić, direktor u Geofizici, koji je rekao da se pored osjećaja sreće zbog uspješne evakuacije radnika u tvrtki pojavio i strah za budućnost. “Svi poslovi Geofizike vezani su uz ta tržišta, ponajviše uz Libiju. Ovo je za nas strašan udarac i moramo se dobro zamisliti o našoj budućnosti i kako da osiguramo posao za 300 ljudi”, rekao je Mikulić te dodao da će radnici na slobodne dane, dok je tvrtka već pokrenula akcije pronalaženja novih poslova.

Cijena sigurnosti
Geofizika je u Libiji imala ugovorene poslove vrijedne 275 milijuna kuna, a postojala je opcija da ove godine sklope i novi ugovor na još 25 milijuna eura. Pored toga iza sebe su u Libiji ostavili opremu vrijednu oko 220 milijuna kuna. Za opremu se brine i predsjednik Uprave Viadukta Joško Mikulić. “Moram zahvaliti našim libijskim prijateljima koji su pod cijenu vlastite sigurnosti stali na čelo konvoja naših radnika i doveli ih u Tripoli. Naši ljudi žele se vratiti u Libiju, koja je jedno od najvećih svjetskih gradilišta i nastaviti započeti projekt”, rekao je Mikulić, ne precizirajući vrijednost opreme koja je ostala.

Ina se već vratila u Egipat
Spremnost radnika da se vrate u Libiju prenio nam je i Mladen Antunović, direktor Montmontaže. “Kada sam radnike dočekao na aerodromu, rekli su mi: ‘Direktore, kada se ovo smiri, prvim avionom idemo natrag’”, tvrdi Antunović, ističući velike potencijale Libije i izražavajući sigurnost da će hrvatske tvrtke u toj zemlji uvijek imati mjesta. Predsjednik Uprave Crosca Igor Vrban nije želio nagađati o šteti koju će tvrtka pretrpjeti zbog obustave poslovanja iako je vjerojatno ostavljena oprema te tvrtke najvrednija od svih domaćih tvrtki. Inače, radnici Crosca i Ine, nakon nemira u Egiptu, danas se nalaze na svojim postrojenjima u toj zemlji.

Stanje na terenu

Crosco unajmio Britance
Radnici Crosca iz Kufre su u tajnosti prebačeni do egipatske granice, a njihov put kopnom trajao je punih dan i pol. Za izvlačenje je angažirana britanska agencija specijalizirana za krizna stanja i evakuacije, koja je iz Egipta došla do Kufre i organizirala konvoj. Radnici kod sebe nisu imali putovnice pa je veleposlanstvo u Kairu osiguralo da prijeđu granicu. U Libiji je, prema podacima MVP-a, ostalo četvero hrvatskih državljana koji navodno ne žele otići. Riječ je o trima medicinskim sestrama koje rade u klinici u Tripoliju te jednom “naftašu” koji radi za stranu kompaniju, koja ga je zamolila da ostane na radnome mjestu jer bi bez njega sva proizvodnja morala stati. Ukupno je zahvaljujući Hrvatskoj evakuirano 404 Hrvata i 51 strani državljanin.

Jandroković: ‘Ova je vlast očito izgubila legitimitet’
Upitan za ugovor o poticanju i zaštiti ulaganja koji je Hrvatska potpisala s Libijom, ministar vanjskih poslova Goran Jandroković rekao je da Hrvatska čeka rasplet libijskih događanja kako bi vidjela tko će joj uopće biti sugovornik kako bi se krenulo u razgovore. Zaključio je s tvrdnjom da je sadašnja vlast u Libiji očito izgubila legitimitet.

Komentirajte prvi

New Report

Close