‘Geneza nema veze s Kutlom i planiramo spasiti Puris Pazin’

Autor: Saša Paparella , 02. svibanj 2014. u 14:44
Valentina Ljubešić, direktorica Geneze d.o.o./Marko Lukunić/PIXSELL

Zbog koncesije na 200 hektara zemljišta Geneza je htjela ući i u našičke Hana voćnjake, koji su otišli u stečaj, pa im je plan propao.

Nakon što je Poslovni dnevnik u srijedu objavio tekst "Ministarstvo financija Kutli omogućilo da zadrži Vino Ilok?", redakciji se obratila uprava prozvane Geneze, koja poriče bilo kakvu vezu s Miroslavom Kutlom.

 "Geneza se godinama uspješno bavi kriznim menadžmentom, odnosno restrukturiranjem tvrtki s poteškoćama, s ciljem očuvanja radnih mjesta u istoj djelatnosti, ali ne nužno u istoj tvrtki. Suradnju s tvrtkom Vinom Ilok započeli smo na poziv Uprave  Karlovačke bankem, koja nam je otvorila mogućnost otkupa njihova potraživanja u iločkoj tvrtci. Time mi dobivamo novog klijenta, a restrukturiranjem bi se očuvalo 50 radnih mjesta", navode u Genezi. Nakon dubinskog snimanja, u Genezi su zaključili da ima prostora za bolje rezultate, pa su odlučili otkupiti potraživanja Karlovačke banke i PBZ-a, ključnih razlučnih vjerovnika. Zbog nedostatka poljoprivredne mehanizacije u Vinu Ilok, a na prijedlog tadašnje Uprave, došlo su do tvrtke Hana voćnjaci, koja im je iznajmila svoje strojeve. "Suradnju s Hanom započeli smo s ciljem dobivanja državne koncesije nad 200 hektara zemlje u okolici Našica", kažu u Genezi.

 

50ljudi

zaposleno je u Vinu Ilok

Hana voćnjaci bili su u vlasništvu Hypo banke, koja je imala zalog na vlasničkim udjelima zbog nevraćenog kredita Slavonske banke. Geneza je Hypo banci ponudila otkup potraživanja, a paralelno su počeli pripremu za financiranje Hana voćnjaka putem IPARD-a. Ključni preduvjet za pristupanje IPARD-u, uz prava na koncesiju, zdrava je bilanca, koju Hana nije imala zbog dugotrajne blokade. Zato je Geneza prodala svoje tri "zdrave" tvrtke Hana voćnjacima. "Pravo na koncesiju te su tvrtke kćeri trebale prenijeti na sebe. No, nad Hanom je otvoren stečajni postupak i zbog toga se odustalo od te inicijative", navode u Genezi. Zato su zatražili od Hana voćnjaka da Genezi vrati njezine tri tvrtke, koje nije bila u mogućnosti platiti. "Kako se to nije učinjeno, pokrenuli smo ovršni postupak", kažu. U Genezi napominju da imaju potpisane ugovore s nekoliko tvrtki o kriznom menadžmentu i restrukturiranju, kao i dugogodišnji ugovor s T-HT-om. "Uskoro, nakon višemjesečnih pregovora, očekujemo i ugovor s Purisom iz Pazina, koji je u stečaju, čiju djelatnost planiramo oživiti", tvrde u Genezi.

Komentari (5)
Pogledajte sve

slažem se sa makijem , to je organizirana kriminalna organizacija koju samo zanima opelješit firme , koju su to firmu oni izvukli iz krize , di god dođu dignu prizvodnju a firme još više u gubitak , INSTITUCIJE SAMO DA SE NJIMA BAVE IMAJU POSLA PREKO GLAVE ,naj pametniji ima srednju školu – smjer drpisanje

Maki, ti si neki vrlo pronocljiv lik. Zavidim ti. Molim te vise nemoj nista komentirati. Ako je Linić pao. Svi lako padnu. A vjerujem mi, Genaza nema te namjere. Po tebi, i da ima, evo USKOK.a i DORH.a.

Tudju brigu vodiš ili si zavidan? Znas onaj poznati dobar hrvatski jal.

Sirotica, bavi se ‘kriznim menađmentom’ već dugi niz godina. Ha, ha, ha.
Pravi stručnjak bi znao da firma koja ima negativnu bilancu kupnjom nove tri firme od Valentine (Geneze) dodatno opterećuje bilancu. A kako bi to mogli znati kad su do prije dvije godine popravljali mobitele za HT a sad su skoro izgubili i taj posao. Jadnica nezna za Kutlu, a kako je došlo do toga da Geneza upravlja Validusom, a preko Validusa Mirnom Rovinj, Mils mljekarom Split, Heliosom Farosom, Visom dd a sad još i Vinom Ilok koje je Kutlino vlasništvo. Od Kutle je dobila upravljačka prava nad Validusom i ostalim navedenim firmama a za uzvrat mora izvući novac za sebe i Kutlu. Do sada to uspješno radi, ali do kada?
INSTITUCIJE SISTEMA NEMOJTE POSLIJE REĆI DA NISTE ZNALI.

Ha, ha, ha i onda je svizac zamotao čokoladu!

New Report

Close