Gazprom zanima sve, od kraka za Južni tok do autopunionica

Autor: Darko Bičak , 17. siječanj 2013. u 09:30
Alexander Medvedev, zamjenik glavnog izvršnog direktora i direktor Gazprom Exporta i ministar Ivan Vrdoljak nakon sastanka/PIX

Povratak Gazproma u Hrvatsku očekuje se snizit će cijene pline, prvo za industriju, a potom i građane.

Gazprom je zainteresiran za ozbiljniju ulogu na hrvatskom plinskom i energetskom tržištu, kazao je Alexander Medvedev, zamjenik glavnog izvršnog direkotora i generalni direktor Gazprom Exporta nakon razgovora s ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom u srijedu u Zagrebu.

Skupine će o detaljima 
Ministar Vrdoljak kaže da su razgovori vođeni o opskrbi plinom, suradnji u potencijalnim proizvodnim blokovima elektrana na plin te o interesu Gazproma za razvoj mreže za opskrbu motornih vozila plinom. Detaljnije će se o tim temama raspravljati na zajedničkim radnim skupinama koje su formirali Hrvatska i ruski energetski div. Medvedev je posebno istaknuo interes Gazproma za infrastrukturu za masovno korištenje autoplina, prije svega u teškim gospodarskim vozilima i strojevima te javnom prijevozu. Da bi povratak Gazproma u Hrvatsku mogao sniziti imati povoljne efekte na cijenu plina za građane i industriju, očekuje ministar Vrdoljak. "Vjerujem da bi buduća suradnja mogla omogućiti industriji da bude konkurentnija i da ima jeftiniju energiju, a da je obveza Vlade da se to onda odrazi i na građane. Kada tržište sazrije za građane više ne bi trebalo biti poskupljenja nego je realno očekivati snižavanja cijena plina", najavljuje ministar gospodarstva. Plinovod Južni tok je centralna tema u razgovorima našeg ministarstva i ruskog energetskog diva, a sve bi trebalo kulminirati danas, kada je planirano da Plinacrou potpiše Memorandum o gradnji hrvatskog odvojka Južnog toka. Naime, naša zemlja je lani definitivno ispala iz glavne trase toga velikog plinovoda, no kako postoji obostrani interes za ruskim plinom, pronađeno je kompromisno rješenje s odvojkom iz Srbije. O koliko važnom događaju se radi, pokazuje i činjenica da će potpisivanju nazočiti i Alexey Miller, glavni izvršni direktor Gazproma koji u Zagreb dolazi danas. Radi se o 100 kilometara plinovoda na relaciji Sotin – Bačko Novo Selo, vrijednog 60 milijuna eura, preko kojeg će Hrvatska dobavljati 2,7 miljardi kubnih metara plina godišnje. Najavljeno je da će projekt u jednakim iznosima financirati Plinacro i Gazprom. Za usporedbu,trenutna potrošnja plina u Hrvatskoj je na razini od 3,5 milijardi kubika, a izgrađena infrastruktura ima kapacitet od šest milijardi.

Posao s Talijanima
Hrvatska godišnje iz vlastitih izvora proizvede do 2,9 milijardi kubika plina, ali od toga oko 1,7 milijardu na plinskim poljima u sjevernom Jadranu koji su joint ventur s talijansikm Agipom, i većina tog plina odlazi u Italiju. Gazprom je godinama bio glavni dobavljač prirodnog plina za Hrvatsku, sve dok Vlada Jadranke Kosor nije krajem 2010. prepustila posao talijanskoj tvrtki Eni. Tada je Gazprom napustio Hrvatsku, a krajem prošle godine je ponovno formirana njihova tvrtka Gazprom Neft Balkan koja bi trebala postati operativna u veljači. Osnivanje tvrtke je najavio Boris Medvjedev, bivši zamjenik ruskog Veleposlanika u Zagrebu, a nagađa se da bi joj on mogao biti na čelu.

Prvi ugovor s Petrokemijom

Dali bolju cijenu i dobili dio

Gazpromov plin već je u Hrvatskoj jer je Petrokemija sklopila s vukovarskom tvrtkom Prvo plinarsko društvo ugovor o kupnji 130 milijuna prostornih metara.  Cijena je 20 % niža od dosadašnje, tvrdi ministar Ivan Vrdoljak. Iza Prvog plinarskog društva stoji Gazprom Schweiz, koji garantira sigurnost isporuke. Tako će 20 posto od količine plina koja joj treba za ovu godinu Petrokemija nabavljati od Rusa, a ostatak od Ininog Prirodnog plina. Prema Večernjem listu, ugovor s Inom bio je na bazi cijene od 2,89 kuna za kubni metar, a u novom, Ina je dala cijenu od 2,43 kuna koja je još uvijek viša od Gazpromove od 2,29 kn/m3.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Od uvijek je njih zanimala Hrvatska i naše toplo more .

Ali mogu ući k nama samo toliko koliko im naši Kolonizatori odobre .

He, he. Još ćemo se mi ovog dana sjećati. Samo neće biti nikakav povod za slavlje.

New Report

Close