Gazprom će dogodine Europi isporučivati 14 posto skuplji plin

Autor: Poslovni.hr , 28. studeni 2006. u 06:30

Na udaru novih cijena našle su se i Estonija, Latvija, Litva te Bjelorusija čiji je predsjednik Lukašenko najavio mogućnost prekida odnosa s Rusijom

Europa će od početka iduće godine ruskom Gazpromu plaćati 293 američka dolara za tisuću prostornih metara prirodnog plina, 14 posto više u odnosu na tekuće cijene, izvijestio je jučer ruski dnevni list Vjedomosti.Ta bi cijena ruskom plinskom državnom monopolistu donijela 46 milijardi dolara dobiti iz Europe, prenosi nadalje taj list, pozivajući se na interne dokumente u koje je uspio dobiti uvid. Gazprom zadovoljava četvrtinu europskih potreba za prirodnim plinom. Ta kompanija planira u idućoj godini u Europu izvesti 157,8 milijardi prostornih metara plina, u usporedbi sa 151 milijardom u ovoj godini. Zbog rekordnog rasta cijena plina, Europa u 2006. godini tisuću prostornih metara plina plaća 257 dolara. Jedan neimenovani dužnosnik Gazproma kazao je kako je to povećanje temeljeno na izračunima tržišne cijene plina do sredine 2007. godine. Osim europskim državama, ruski plinski monopolist Gazprom planira veliko povećanje cijena svojih isporuka prirodnog plina u 2007. godini bivšim sovjetskim republikama Bjelorusiji te trima baltičkim državama, Estoniji, Letoniji (Latviji) i Litvi. Kako piše dnevni list Vjedomosti, prema prijedlogu svog proračuna za 2007. godinu, Gazprom, koji kontrolira najveće svjetske rezerve prirodnog plina, planira učetverostručiti cijene isporuka za Bjelorusiju, bliskog saveznika Rusije.

Prema internom dokumentu, Gazprom će navodno Bjelorusiji povisiti cijenu plina na 200 dolara za tisuću prostornih metara, u usporedbi sa sadašnjih svega 46 dolara, što je zabrinulo Minsk koji je uvelike ovisan o ruskoj gospodarskoj pomoći koja uključuje subvencioniranu opskrbu energentima. Bjeloruski je predsjednik Aleksandr Lukašenko u rujnu upozorio da će u slučaju tolikog poskupljenja raskinuti sve odnose s Rusijom. Pozivajući se na izvore bliske Lukašenku, list Vjedomosti piše kako zasad nije postignut sporazum između Gazproma i Minska o povećanju cijena. Kommersant je pak izvijestio o planiranim oštrim povećanjima cijena isporuka trima baltičkim državama, također bivšim sovjetskim republikama, koje su sada članice Europske unije i NATO-a. “Cijene plina za sve baltičke zemlje bit će podignute na čak 260 dolara za tisuću prostornih metara u 2007.”, prenosi taj list pozivajući se na izvor blizak Gazpromu. Glasnogovornik Gazproma Sergej Kuprijanov kazao je kako će cijena isporuka tim zemljama biti istovjetna prosječnoj europskoj cijeni. Letonija bi mogla biti suočena s povećanjem od 54 posto, na 220 dolara za 1000 prostornih metara, a Litva s povećanjem od 30 posto na 210-230 dolara. U Estoniji očekuju da će cijena plina porasti na 260 dolara. Gazpromov plan proračuna za 2007. godinu temelji se na prosječnoj izvoznoj cijeni od 293 dolara za tisuću prostornih metara plina, 14 posto više od prosjeka korištenog kod kalkulacije proračuna za 2006. godinu. Cijenu plina za rusko tržište Gazprom planira u 2007. godini povisiti za 15 posto u odnosu na ovu godinu, na 49 dolara za tisuću prostornih metara.

(M. Dobrašin, Agencije)

Ina očekuje poskupljenje ruskog plina
Na upit kako komentiraju najave ruskog Gazproma da će europskim državama iduće godine poskupiti prirodni plin za 14 posto, u Ini kažu da su to i očekivali. Štoviše, direktorica sektora komercijalnih poslova u Ina – Naftaplinu Nataša Vujec kazala je da najavljeno poskupljenje nije ništa novo, te podsjetila kako je Gazprom i prošle godine izvozni plin poskupio za 20 posto.
– U naftnoj branši ništa se ne čini na ad hoc pa tako ni ovo, kao ni prošla poskupljenja ruskog plina, struci ne znače nikakvu novost. Uzme li se u obzir nedavno divljanje cijena naftnih derivata, te činjenica da cijena plina slijedi kretanje cijene nafte sa zakašnjenjem od šest do devet mjeseci, sasvim je logično da su Rusi odlučili poskupiti plin Europi – zaključila je Vujec. Kako se od prošlotjednog puštanja u rad plinovoda Pula – Karlovac Hrvatska opskrba plinom tek jednom trećinom oslanja na uvoz ruskog plina (dvije trećine čini domaća proizvodnja s panonskih i sjevernojadranskih polja), jedini gubitnik u hrvatskoj strani priče bit će – Ina i njeni dioničari. Naime, ministar rada, gospodarstva i poduzetništva Branko Vukelić u više je navrata kazao da poskupljenja plina i struje ove ni sljedeće godine neće biti, dok se o poskupljenju plina Ininim povlaštenim kupcima (HEP, Petrokemija, Pliva, Dioki) nije javno očitovao. Bilo kako bilo, Ina je nove, skuplje ugovore povlaštenim kupcima već poslala, a hoće li ih oni i platiti, ostaje vidjeti…

Komentirajte prvi

New Report

Close