Garancijska shema EK donijet će tvrtkama 21 mlrd. eura

Autor: Ana Blašković , 23. srpanj 2014. u 22:00
Male i srednje tvrtke teško dolaze do novca/FOTOLIA

Unija želi riješiti problem dostupnosti kredita.

Europska komisija u utorak je predstavila dvije inicijative za jačanje kreditiranja malih i srednjih tvrtki te shemu dodatnih 100 milijuna eura godišnje kako bi nove ideje stizale brže na tržište.

Komisija će bankama ponuditi 21 milijardu eura vrijednih garancija uz europskih fondova s ciljem da se olakša kreditiranje SME segmenta koji ima problem manjka koleterala nužnih za odobrevanje kredita, javlja EurActiv. Unija već neko vrijeme intezivno raspravlja o problemu pristupa kreditima tog segmenta, inače ključnog pokretača ekonomskog oporavka i rasta. Radi prevladavanja te zapreke potpisan je sporazum s Europskim investicijskim fondom koji će, prema riječima Komisije, otvoriti 25 milijardi eura financijskog potencijala za SME segment u idućih sedam godina.

EIF će omogućiti financiranje malih i srednjim tvrtki diljem Europe: iznos od 1,3 milijarde eura određen je za program poticanja konkurentnosti poslovanja malih i srednjih tvrtki (COSME). Prema Komisiji svaki euro uložen u garancijsku shemu omogućit će do 30 eura dostupnijeg kredita tim tvrtkama. Europski investicijski fond plasirat će taj novac financijskim posrednicima poput banaka i fondova, koji će potom odobravati kreditne linije tvrtkama kojima je financiranje potrebno. Banke i fondovi koje odabere EIF određivat će uvjete kreditiranja, što znači da će konačna odluka o odobrenju zajma također ovisiti o njima.Prema procjeni Komisije, do 330.000 malih i srednjih tvrtki tom garancijskom shemom dobit će priliku na podizanje zajma.

Očekuje se da će ukupan iznos kredita dosegnuti 21 milijardu eura, odnosno prosječno 65.000 eura po odobrenom zajmu. Još četiri milijarde iz COSME budžeta bit će investirano u prekogranične fondove rizičnog kapitala za poticanje startupova. Druga shema Komisije do 2020. predviđa 80 milijardi eura za razvoj i inovacije. U programu za poticanje inovacija fast track to innovation (FTI) godišnje je na raspolaganju 100 milijuna eura za bespovratna sredstva konzorcijima do pet organizacija kojima je financiranje potrebno za finalno lansiranje ideja na tržište, a bit će otvoren za sve sektore, ne samo SME segment.

Komentirajte prvi

New Report

Close