GALERIJA: Zavirite u tvornicu dalmatinskih delikatesnih sireva

Autor: Slavica Vuković/VLM , 15. srpanj 2013. u 17:31
Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Poznati livanjski proizvođač sira, obiteljska tvrtka Eko-sir Puđa otvorila je pogon za proizvodnju sira u gospodarskoj zoni Čaporice pored Trilja.

Poznati livanjski proizvođač sira, obiteljska tvrtka Eko-sir Puđa otvorila je pogon za proizvodnju sira u gospodarskoj zoni Čaporice pored Trilja.

"Naš proizvod je prepoznatljiv u Hrvatskoj koja je član Europske unije. Otvaranjem pogona u Čaporicama, otvara nam se i tržište ostalih zemalja članica Europske unije", zadovoljan je Tomislav Puđa, direktor tvrtke čija se djeca Stipe i Nika, uz pomoć predsjednika Ive Josipovića u ponedjeljak otvorila pogon u kojem će se proizvoditi dalmatinske delikatesne sireve tehnologijom kojom ih prave u Livnu.

 


Tomislav Puđa

U prvoj fazi u pogonu će raditi 10 ljudi, a imaju ugovor s 20 kooperanata, stočara s područja Sinja i Trilja od kojih će otkupljivati mlijeko.

Za početak će otkupljivati 3.000 litara mlijeka dnevno, a kapaciteti mljekare su višestruko veći.

"Kapacitet naše mljekare je 10.000 litara mlijeka na dan. To znači kako ćemo, jednako kao što smo ulagali u našu siranu, ulagati i u naše koperante da dođu do te količine. Ujedno, ovo je poticaj ljudima da se iz velikih gradova vrate u Dalmatinsku zagoru jer će imati što raditi i od čega živjeti. Neka budu naši budući kooperanti!" – poručio je Tomislav Puđa čija je tvrtka u pogon u Čaporicama uložila 12 miljuna kuna.

 

 

Nova sirana  ima 1600 metara kvadratnih proizvodnog prostora izgrađenog na parceli od 7 tisuća kvadrata. Proizvodit će sireve od kravljeg, kozjeg i ovčjeg mlijeka, s pašljanja Kamešnice i Dinarskog gorja. Osim po livansjkoj recepturi, u Čaporicama će se delikatesni sirevi praviti i po starim dalmatinskim receptima, od kojih su neki jedva otrgnuti zaboravu.

U obitelji Puđa tradicionalna receptura pripreme liavnjskog sira prenosila se s generacije na generaciju. Prije 40-ak godina Tomislavov "did" sir je proizvodio u skromnim uvjetima seoskog domaćinstva. Ali, 2003. otvorili su moderan pogon u Golinjevcu kod Livna, a uvođenjem novih, suvremenih tehnologija i poboljšavanjem uvjeta i povećanjem količine i dalje su nastavili njegovati tradicionalnu recepturu i pravila proizvodnje. Danas u Livnu proizvode 300 tona trapista, polutvrdog i livanjskog sira te su u svom poslu stekli ugled i iskustvo.

"O siru jako puno znamo. Ovdje nam nije teško napraviti isto toliko dobar sir kao i onaj kojeg radimo u Livnu. Imamo vrhunske kooperante koji proizvode  iznimno kvalitetno dalmatinsko mlijeko, ali nemamo ih baš dovoljno" – kaže Puđa čija tvrtka kooperantima namjerava ponuditi i nabavu krava kako bi pojačali proizvodnju mlijeka. U Livnu imaju, primjerice 20 zaposlenika i 500 kooperanata.

"Ovo je primjer kako se suradnjom poduzetnika, lokalne zajednice i države u malo vremena može napraviti puno. Odličan ste primjer u vremenima kada nedostaje radnih mjesta, optimizma i uspjeha. Pokazali ste da se može i to u kraju kojeg mnogi smatraju kako nije najidealniji za biznis. Ovo je velika stvar, ne samo zbog ljudi koji će raditi u pogonu, već zbog kooperanata i oživljavanja stočarstva na ovim prostorima" – rekao je Ivo Josipović otvarajući pogon.

 

 

 

 

 

Komentirajte prvi

New Report

Close