GALERIJA: U bivšoj redakciji Nacionala otvoren hostel

Autor: Darko Bičak , 10. ožujak 2014. u 12:09
Hostel Bureau otvoren je u bivšoj redakciji Nacionala. Vlasnica je Anka Pukanić, sestra pokojnog Ive Pukanića. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Ovaj turistički objekt čini malo interesantnijim javnosti činjenica da je otvoren u bivšoj redakciji Nacionala.

Zagreb je prošlog tjedna dobio još jedan hostel, Bureau u Vlaškoj ulici u centru grada. No, ono što ovaj turistički objekt čini malo interesantniji javnosti jest činjenica da je otvoren u bivšoj redakciji nekada vrlo utjecajnog političkog tjednika Nacional.  Pokretač i vlasnik tog časopisa  Ivo Pukanić je tragično skončao u terorističkom napadu 2008. godine ispred same redakcije, a ni sam Nacional se nakon njega nije dugo održao. No, ostala je vrijedna zgrada površine 1200 četvornih metara u centru Zagreba koja je danas u vlasništvu Pukanićeve kćeri Sare. Upravo su Sara i njezina teta Anka Pukanić odlučile dio zgrade pretvoriti u hostel.

Već stigli prvi gosti

Anka Pukanić, koja je voditeljica ovog projekta, pojašnjava za Poslovni dnevnik da se na ulazak u turistički biznis odlučila sredinom prošle godine kada je najam u dijelu njihove zgrade otkazala jedna factoring tvrtka. "Razmišljali smo kako da monetiziramo ovaj prostor koji imamo i osiguramo Sarinu ostavštinu. Kako se u javnosti puno govorilo u to doba o bumu turističkih dolazaka u Zagreb, pogotovo mladih ljudi, pala mi je na pamet ideja da otvorim hostel. Raspitala sam se u nadležnom ministarstvu i ostalim službama kakvi su uvjeti za taj projekt, i krenuli smo", kaže sestra Ive Pukanića. Radovi su trajali šest mjeseci, a prije 10-ak dana je primio i svoje prve goste – natjecatelje u obaranju ruke koji su u Zagreb došli iz čitave Europe. Za sada je Bureau u fazi ulaska na internetsku ponudu servisa poput Bookinga i Trip Advisora, a nakon čega bi trebao uslijediti i masivniji dolazak pojedinačnih gostiju. U ovom hostelu nemaju namjeru svoju ponudu bazirati na turističkima agencijama jer smatraju da se danas više od 90 posto njihovih gostiju za rezervacije koriste internetom.

Hostel Bureau, kako mu i samo ime govori, uređen je u uredskom stilu i tematski svojim sadržajima prati dizajn jednog ureda, zapravo novinske redakcije. Tako se tu nalaze sobe koje nose ime redakcija, uprava, ured direktora, tajništvo, arhiva, daktilobiro, konferencijska sala, financije. Sobe su uređene u stilu "službe" koju predstavljaju te se u njima nalaze telefaksi, stari pisaći strojevi kao i ostali uredski uređaji – naravno svi danas imaju dekorativnu svrhu. No, da ne bi sve bilo na raritetnim uređajima, hostel je opremljen i većim brojem suvremenih PC-jeva na kojem gosti mogu besplatno surfati ili koristiti skype. Ukupno je 10 soba s 33 kreveta. Sobe su od dvokrevetnih do peterokrevetnih, a cijene se kreću od 16 do 23 eura po krevetu. Dio soba je ime dobio i po svojoj stvarnoj prethodnoj funkciji pa je tako bivši poveći ured Ive Pukanića pretvoren u dvije sobe koje nose ime "ured direktora" i "uprava". Sam hostel se danas prostire na ukupno 400-injak kvadrata, a ostatak poslovne zgrade je iznajmljen. Ovisno o interesu u narednom razdoblju će se donijeti i odluka o mogućem širenju hostela.

Ponuda neće biti bazirana na priči o Nacionalu

Iako je na ulasku u hostel velika fotografija Ive Pukanića, njegova sestra kaže da je to razdoblje života i biznisa za njih završeno. "Očekujemo da će naši gosti biti uglavnom mladi stranci koji nikada nisu ni čuli za Nacional niti im on nešto znači. Nemamo namjeru svoju ponudu bazirati na priči o Nacionalu. No, ako će neko pitati, nemamo što skrivati – spremni smo svakome ispričati sve o tome", tvrdi Anka Pukanić. Za razliku od ostalih većine ostalih hostela, Bureau nudi svojim gostima i doručak za svega tri eura. U podrumu zgrade, u kojoj se nekada nalazila redakcija sportski magazin Nacionala, biti će dnevni boravak u kojem će se nalaziti zabavni sadržaji poput biljara, stolnog nogometa i PlayStationa.

Sama Anka Pukanić, kako sama kaže, nema nekog iskustva u turizmu, a i direktor hostela nije ona nego njezin zet Tristan Karas. No, ipak ima 14-godišnje iskustvo sa smještajnim kapacitetima jer je vlasnica staračkog doma u Velikoj Gorici. Prije svoje poduzetničke karijere, koja je bila vezana i uz dužnosti u marketingu Nacionala, bila je 17 godina u zdravstvu jer je po obrazovanju viša medicinska sestra.

Komentirajte prvi

New Report

Close