GALERIJA: Njih bi stručnjaci (ne)rado vidjeli na Čačićevom mjestu

Autor: Mateja Bratanić , 15. studeni 2012. u 13:07
Vladimir Ferdelji spomenuo nam je Dragutina Špiljaka, bivšeg šefa Vetropacka (PXL)

Od domaćih smo ekonomskih stručnjaka pokušali izvući imena – koga bi željeli vidjeti na Čačićevom mjestu?

Nakon što je Radimir Čačić jučer podnio ostavku na dužnost prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva, ne prestaju medijska nagađanja o tome tko će zasjesti na te fotelje. Premijer Zoran Milanović je na jučerašnjoj konferenciji rekao kako još nije odlučio o Čačićevu nasljedniku na dužnosti potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva, da će to učiniti do kraja tjedna, te da se sigurno ne mogu očekivati neki veći pomaci, budući da je zadovoljan s timom u kabinetu. HNS danas u 14 sati ima sjednicu Predsjedništva na kojoj će se dogovoriti o v.d. predsjedniku stranke, a to mogu biti samo Vesna Pusić ili Ivan Vrdoljak kao potpredsjednici.

Imena potencijalinh nasljednika koja se spominju u medijima su Slavko LinićBranko GrčićVesna Pusić i  Ivan Vrdoljak.

Od domaćih smo ekonomskih stručnjaka pokušali izvući imena – koga bi željeli vidjeti na Čačićevom mjestu? Konkretnih priedloga međutim nije bilo. Stručnjaci su suglasni u jednom – tko god bio, bit će to brzopotezno rješenje s kadrovima iz vladajuće garniture, a koji neće nužno biti kompetentni za poziciju ministra gospodarstva. U galeriji fotografija možete pogledati koja imena kotiraju u medijima, kao i neka od imena koja smo uspjeli izvući kao prijedloge za poziciju ministra gospodarstva.

Predsjednik Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika Vladimir Ferdelji jučer je za Poslovni.hr izjavio kako bi on za Čačićevo mjesto  “svakako potražio nekoga od vrlo uspješnih hrvatskih gospodarstvenika, da čak nisu iz kluba HNS-a ili SDP-a, ali čovjeka koji se potvrdio svojim rezultatima u gospodarstvu”. Pritom se sjetio gospodina Dragutina Špiljaka nekadašnjeg direktora Vetropack Straže,  kojem je CROMA  nedavno dodijelila nagradu za životno djelo. Upitan bi li, da mu ponude, osobno preuzeo Čačićevu poziciju, Ferdelji odgovara da bi, ali samo pod uvjetima koje bi postavio, a jedan od njih je da prioritet Vlade bude izlazak iz krize. "Ali ti uvjeti koje bih postavio preteški su za ovaj partijski sistem funkcioniranja", zaključio je.

Zanimalo nas je kakvog nasljednika očekuju ili priželjkuju neki od domaćih stručnjaka. Nitko od njih nije htio imenovati favorita, no složili su se da pronalaženje zamjene Radimiru Čačiću nije jednostavna stvar. Mladen Ostrički, direktor brokerske kuće Rast, kratko je komentirao kako će se teško pronaći adekvatna zamjena te da će biti teško naći čovjeka s tolikom energijom. Makroekonomist Ante Babić također smatra da se zamjena za Čačićevu osobnost ne može naći. “No sigurno postoji netko na ovom svijetu tko ima viziju kako voditi gospodarstvo, ali to je idealistički stav. Ovo se mora promatrati u okviru obje vladajuće stranke”, kaže Babić.

Da se ovdje radi isključivo o političkom pitanju naglašava i Ljubo Jurčić. “Mislim da je Vlada u problemu. Nismo shvatili koji koncept Vlada ima, tu nije ni bilo ekonomije, odnosno ekonomske politike. U tom smislu, tko god da dođe može zamijeniti Radimira Čačića. Ne može se procijeniti tko je dobar za poziciju ministra gospodarstva jer se ne zna koji je koncept Vlade i tako se ne može ni znati tko bi mogao rješavati ekonomska pitanja”, smatra Jurčić. Upitali smo ga bi li on preuzeo poziciju ministra gospodarstva. Jurčić kaže da je izbor Čačićeva nasljednika političko pitanje te da je svaka funkcija u Vladi politčka funkcija, tako da na to mjesto ne može doći netko tko nema političku pozadinu.

Ekonomski analitičar Damir Novotny kaže da niti jedno od imena koja se spominju u medijima ne priželjkuje u fotelji ministra financija, iako će se sigurno rješenje za Čačićeva nasljednika pronaći među postojećim ministrima ili političkim imenima. Moguće je da će ministar gospodarstva postati Ivan Vrdoljak, kaže Novotny. “Zapravo, potreban je veliki zaokret. Trebao bi doći netko iz biznisa, tko razumije probleme poslovnog svijeta i tko će pomoću banaka i uz podršku Vlade pokrenuti ciklus investicija”, zaključuje Novotny.

Posjećamo, ministra financija Slavka Linića novinari su danas pitali hoće li Vlada naći kvalitetnu zamjenu za bivšeg ministra gospodarstva Radimira Čačića. “Svi smo mi zamjenjivi”, odgovorio je Linić, a na pitanje hoće li Čačića zamijeniti ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak, Linić je rekao da će to odlučiti predsjednik Vlade. 

Komentirajte prvi

New Report

Close