Nevrijeme izazvalo kaos diljem Hrvatske, jedan poginuli

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. studeni 2013. u 13:04
Ladislavec; Photo: Matija Topolovec/PIXSELL

Olujni vjetar prijepodne je na farmi kraj Novog Marofa srušio stablo na 46-godišnjeg muškarca, koji je od teških ozljeda umro na mjestu nesreće, izvijestila je varaždinska policija.

Olujni vjetar prijepodne je na farmi kraj Novog Marofa srušio stablo na 46-godišnjeg muškarca, koji je od teških ozljeda umro na mjestu nesreće, izvijestila je varaždinska policija.

U policiji kažu kako se nesreća dogodila na farmi "Krofak" u mjestu Mirkovec Breznički.

Vjetar iščupao krovove u Sesvetama

Zagrebački Ured za upravljanje u hitnim situacijama izvijestio je danas da je u Sesvetama u ulici Brune Bjelinskog vjetar iščupao krovove sa zgrada na kućnim brojevima 7, 9, 11 i 13.

Na terenu su policija, vatrogasci i djelatnici Ureda za upravljanje u hitnim situacijama. Policija je ogradila područje zbog sigurnosti, ali zbog kiše i snažnog vjetra trenutno nije moguće obaviti sanaciju, napominje Ured.

ZET: Zbog odlomljene grane na Maksimirskoj tramvaji ne idu do Dubrave

Zbog odlomljene grane koja je, uslijed olujnog vjetra, pala na žice gornjega voda na Maksimirskoj cesti, tramvaji ne voze do Dubrave, već putnike od Maksimira voze autobusi, izvijestio je Zagrebački električni tramvaj (ZET).

Zbog toga tramvajske linije 4, 7, 11 i 12 prometuju do zaokretnice Maksimir, od kuda će putnike do Dubrave prevoziti autobusi.

Vjetar srušio dio zgrade zagrebačkog Paromlina

Zbog olujnog vjetra jutros se srušio dio glavne zgrade staroga zagrebačkog Paromlina, a urušavanjem prijeti i ostatak tog jednog od najvažnijih zagrebačkih spomenika industrijske arhitekture, pa su na mjesto događaja upućene policijske i vatrogasne ekipe, kao i djelatnici gradskoga Ureda za upravljanje hitnim situacijama.

Iz tog ureda su priopćili kako su njihovi službenici na parkiralištu kod Paromlina gdje Zagrebparking, zbog opasnosti od nastavka urušavanja stare zgrade, uklanja vozila koja se nalaze u blizini, a policija osigurava parkirni prostor.

Zagrebački Paromlin jedan je od najvažnijih zagrebačkih spomenika industrijske arhitekture. Građen je od 1906. do 1908. godine i smješten između Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski i Glavnog željezničkog kolodvora.

U izgradnji tog industrijskog kompleksa s početka industrijalizacije sudjelovalo je više istaknutih arhitekata koji su djelovali u Zagrebu na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, poput Janka Jambrišaka, Gjure Carneluttija, Janka Holjca, arhitektonskih atelijera Hönigsberg & Deutsch, Štefan i Kalda, te inženjera Josipa Dubskoga.

Kraljevski povlašteni parni i umjetni mlin iznimno je vrijedan kompleks za proučavanje razvoja hrvatske arhitekture, odnosno razvoja novih konstruktivnih sustava i materijala, a riječ je o primjeni metalnih i armiranobetonskih konstrukcija.

Iako je metalna konstrukcija kakva je primijenjena pri njegovoj izgradnji početkom 20. stoljeća bila u uporabi tijekom cijeloga 19. stoljeća, armiranobetonska konstrukcija koju će izvesti glasoviti graditelj Josip Dubsky jedna od prvih primjena armiranog betona uopće.

Iz Ureda za upravljanje hitnim situacijama Ističu kako su zbog olujnog nevremena koje je noćas zahvatilo Zagreb sve njihove dežurne ekipe na terenu. Javna vatrogasna postaja grada Zagreba tijekom noći i jutra odradila je oko 50 intervencija, a u tijeku je preko 40 intervencija.

Djelatnici poduzeća Zrinjevac pregledavaju i čiste javne zelene površine, a Ured za upravljanje u hitnim situacijama angažirao je ekipe Šumarije na čišćenju Sljemenske ceste koja je zatvorena zbog srušenog drveća. Na terenu su i ekipe Dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Iz ureda građane mole za oprez i strpljenje, te ih pozivaju da sve dojave upute na broj 112.

Komentirajte prvi

New Report

Close