GALERIJA: Danska kraljica Margareta II. na Pantovčaku počela posjet Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. listopad 2014. u 15:58
Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Nakon intoniranja državnih himni i pregleda počasne postrojbe, kraljevski i predsjednički par uputili su se na razgovore u Ured predsjednika.

Danska kraljica Margareta II. i suprug princ Henrik počeli su u utorak susretom s predsjednikom Ivom Josipovićem i hrvatskom prvom damom četverodnevni državni posjet Hrvatskoj gdje će sudjelovati na nizu političkih, poduzetničkih, znanstvenih i kulturnih događaja u tri grada.

Nakon intoniranja državnih himni i pregleda počasne postrojbe, kraljevski i predsjednički par uputili su se na razgovore u Ured predsjednika. Kraljica i predsjednik Josipović razmijenili su najviša državna odličja. Margareta II. je odlikovana Veleredom kralja Tomislava s lentom i Velikom Danicom, a hrvatski predsjednik danskim odličjem Reda slona.

Tijekom dana kraljica Margareta II. i njezin suprug razgovarat će i s predsjednikom Sabora Josipom Lekom, a prvi dan posjeta završit će ponovno na Pantovčaku gdje će biti upriličena državna večera.

Kraljica Margareta II., koja predstavlja svoju zemlju u inozemstvu ali nije politička osoba, kazala je uoči posjeta Zagrebu kako se ona i princ Henrik "jako vesele skorašnjem dolasku u Hrvatsku".

Margareta II., kći kralja Fridrika IX. iz dinastije Schleswig-Holstein-Soenderburg-Gluecksburg i princ Henrik, ranije francuski diplomat pravog imena Henri Marie Jean Andre de Laborde de Monpezat putuju godišnje u prosječno dva državna posjeta i ove su godine prije Hrvatske bili u Kini.

Danski par boravi u prvom državnom posjetu Hrvatskoj od njezine samostalnosti, a ranije su tek jednom zajedno boravili na hrvatskoj obali 1978. godine.

U delegaciji koja prati kraljevski par bit će tridesetak danskih tvrtki, a s njima u Hrvatsku dolazi ministar hrane, poljoprivrede i ribarstva.

Oni će u srijedu, drugog dana posjeta, sudjelovati na dansko-hrvatskom poslovnom forumu na kojem će biti i princ Henrik, dok će kraljica, uz nazočnost predsjednika Josipovića, sudjelovati na regionalnom forumu o dijabetesu.

Kraljevski bi par u srijedu trebao posjetiti i dva kulturna događaja, najprije predstavu u kazalištu Mala scena, hrvatsko-dansko-švedsku koprodukciju "Zašto baš ja?", te na Zagreb filmu festivalu hrvatsko-dansku koprodukciju "Itsi-Bitsi".

U sklopu posjeta Zagrebu posjetit će i zagrebačku katedralu, crkvu sv. Marka, Gliptoteku HAZU-a gdje se održava izložba danske arhitekture pod naslovom "Kako smo živjeli – danska arhitektura od 1945. do 1975." te Etnografski muzej.

U nastavku posjeta kraljevski par posjetit će Koprivnicu, tvrtke Carlsberg i Hartmann, i zaključno Split.

Državni posjet pratit će i izložbe, predstave, projekcije, skupovi i seminari iz raznih područja kulture i umjetnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close