Füle u utorak u Zagrebu predstavlja završno izvješe o monitoringu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. ožujak 2013. u 12:53
Stefan Füle (Epa)

Izvješće predstavlja svojevrsni “sistematski pregled” hrvatske spremnosti za članstvo.

Povjerenik za proširenje Štefan Fuele predstavit će u utorak u Zagrebu završno izvješće o monitoringu za tri najteža poglavlja europske pravne stečevine u kojemu će ocijeniti da je Hrvatska u potpunosti spremna za članstvo u Europskoj uniji.

Fuele će izvješće predstaviti na posebnoj, za tu prigodu organiziranoj, sjednici hrvatske Vlade. Izvješće predstavlja svojevrsni "sistematski pregled" hrvatske spremnosti za članstvo, a izvori iz Komisije posljednjih dana ponavljaju "da su nalazi posve uredni". U završnom izvješću od 15-tak stranica, Komisija će se usredotočiti na 10 zadaća koja spadaju u tri najteža poglavlja europske pravne stečevine – Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava i Pravda, sloboda i sigurnost. Komisija je u svom Sveobuhvatnom izvješću o monitoringu, objavljenom u listopadu prošle godine, identificirala 10 zadaća koje Hrvatska treba ispuniti do predviđenog ulaska u članstvo 1. srpnja 2013. godine.

Tih deset zadaća su: potpisivanje privatizacijskog ugovora za Brodosplit i poduzimanje potrebnih mjera kako bi se pronašlo održivo rješenje za brodogradilište 3. Maj i Brodotrogir u cilju dovršenja restrukturiranje brodogradnje; provedba kratkoročnih mjera razrađenih u rujnu 2012. za jačanje učinkovitosti pravosuđa i smanjivanje broja zaostalih sudskih predmeta; prihvaćanje zakona kako bi se osigurala provedba sudskih odluka i smanjenje broja neprovedenih odluka; uspostava povjerenstva za sukob interesa kako bi moglo započeti s radom; prihvaćanje novog zakona o pravu na pristup informacijama kako bi se pojačao pravni i administrativni okvir u području pristupa informacijama; prihvaćanje zakonskih akata kako bi se osigurala provedba zakona o policiji; dovršenje izgradnje graničnih prijelaza na neumskom koridoru; zapošljavanje graničnih policajaca u skladu s ciljanim brojem za 2012.; dovršavanje i usvajanje strategije o migracijama s jasno definiranim mjerama za integraciju najranjivijih skupina migranata; jačanje kapaciteta za prevođenje i reviziju pravne stečevine kako bi se ta zadaća ispunila do dana ulaska u EU.

Osam od tih deset zadaća je ispunjeno, preostalo je još dovršiti granične prijelaze kroz Neum, što bi trebalo biti gotovo do kraja ovoga mjeseca te dovršiti prijevode europske pravne stečevine. Komisija je zadovoljna sadašnjim ritmom prevođenja jer jamči da će taj posao biti u potpunosti gotov do 1. srpnja.

S pozitivnim izvješćem o monitoringu postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora ulazi u završnu fazu. Njemačka i Danska su za dovršetak ratifikacije čekale završno izvješće o monitoringu. Slovenija je nakon potpisivanja dogovora o rješavanju pitanja Ljubljanske banke započela postupak ratifikacije koji će biti gotov za nekoliko dana. U Belgiji je hrvatski pristupni ugovor ratificiran u šest od sedam parlamenata na različitim razinama vlasti u toj zemlji i cijeli postupak će biti ubrzo gotov. U Nizozemskoj je preostala još ratifikacija u Senatu, gornjem domu parlamenta.

Hrvatska je prva zemlja za koju je uveden mehanizam pretpristupnog monitoringa, kojim se nadzire ispunjavanje obveza od potpisivanja pristupnog ugovora do stupanja u članstvo. Na taj način Europska unija se osigurava da zemlja uđe potpuno spremna, bez potrebe da se nad njom provodi nadzor i nakon što postane članica, kao što je to i danas slučaj s Bugarskom i Rumunjskom. Iako je i u posljednje vrijeme bilo izjava da se i za Hrvatsku uvede postpristupni monitoring, takve ideje nemaju izgleda za prolazak jer su sam proces pregovora, kao i pretpristupni monitoring osmišljeni tako da zemlja bude u potpunosti spremna za članstvo, bez potrebe za dodatnim nadzorom i nakon pristupanja.

Pretpristupnim monitoringom također se željelo spriječiti ponavljanje ranijih iskustava kada su zemlje pristupnice često zaustavljale sve reforme nakon potpisivanja pristupnog ugovora i mirno čekale okončanje postupka ratifikacije. Stoga je pretpristupni monitoring i oblik pritiska koji se zadržava sve do dana pristupanja, u okviru kojeg se posebno prate tri najteža poglavlja – Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava i Pravda, sloboda i sigurnost, koja se smatraju ključnima za uspješno funkcioniranje svake zemlje članice.

Od potpisivanja pristupnog ugovora, 9. prosinca 2011. godine, Komisija je do sada objavila dva od tri predviđena izvješća o monitoringu. Prvo je objavljeno 24. travnja 2012. godine za tri najvažnija poglavlja, zatim je 10. listopada 2012. objavljeno Sveobuhvatno izvješće, kojim su 

Komentirajte prvi

New Report

Close