Füle: Hrvatska je spremna za članstvo 1. srpnja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. ožujak 2013. u 10:04
Stefan Füle i Ivo Josipović (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL)

U izvješću od 15 stranica, Komisija daje detaljan opis što je Hrvatska napravila u ispunjavanju 10 zadaća.

Hrvatska ispunjava obveze i zahtjeve iz pristupnih pregovora u svim poglavljima i bit će spremna za članstvo 1. srpnja 2013. godine, zaključak je završenog izvješća o pretpristupnom monitoringu koji je Europska komisija objavila u utorak, a povjerenik za proširenje Štefan Fuele predstavio u Zagrebu.

"Hrvatska je dovršila deset prioritetnih zadaća identificiranih u Sveobuhvatnom izvješću Komisije iz listopada 2012. godine. Komisija je stoga uvjerena da će Hrvatska biti spremna za članstvo 1. srpnja 2013. godine", ključna je rečenica u zaključcima izvješća, koja osigurava da se na vrijeme dovrši proces ratifikacije pristupnog ugovora u preostalim zemljama članicama. "Hrvatska općenito ispunjava obveze i zahtjeve koji proizlaze iz pristupnih pregovora u svim poglavljima. Hrvatska je pokazala sposobnost ispunjavanja svih ostalih obveza pravodobno prije pristupanja. Ondje gdje je potrebno, jasni radni planovi su napravljeni ili su pri samom kraju za dovršetak preostalog posla, uključujući borbu protiv korupcije tijekom sljedećih mjeseci", kaže se u zakljčcima izvješća.

To je treće i završno izvješće o monitoringu, koje je Komisija objavila od završetka pristupnih pregovora. Dva se izvješća odnose na tri najteža poglavlja – Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava i Pravda, sloboda i sigurnost, a treće Sveobuhvatno izvješće o monitoringu, objavljeno u listopadu prošle godine, odnosilo se na sva poglavlja. U prethodnom, Sveobuhvatnom izvješću o monitoringu, Komisija je identificirala 10 zadaća koje Hrvatska treba ispuniti do predviđenog ulaska u članstvo 1. srpnja 2013. godine, a završno izvješće odnosi se na ispunjavanje tih zadaća.

Tih deset zadaća su: potpisivanje privatizacijskog ugovora za Brodosplit i poduzimanje potrebnih mjera kako bi se pronašlo održivo rješenje za brodogradilište 3. Maj i Brodotrogir u cilju dovršenja restrukturiranje brodogradnje; provedba kratkoročnih mjera razrađenih u rujnu 2012. za jačanje učinkovitosti pravosuđa i smanjivanje broja zaostalih sudskih predmeta; prihvaćanje zakona kako bi se osigurala provedba sudskih odluka i smanjenje broja neprovedenih odluka; uspostava povjerenstva za sukob interesa kako bi moglo započeti s radom; prihvaćanje novog zakona o pravu na pristup informacijama kako bi se pojačao pravni i administrativni okvir u području pristupa informacijama; prihvaćanje zakonskih akata kako bi se osigurala provedba zakona o policiji; dovršenje izgradnje graničnih prijelaza na neumskom koridoru; zapošljavanje graničnih policajaca u skladu s ciljanim brojem za 2012.; dovršavanje i usvajanje strategije o migracijama s jasno definiranim mjerama za integraciju najranjivijih skupina migranata; jačanje kapaciteta za prevođenje i reviziju pravne stečevine kako bi se ta zadaća ispunila do dana ulaska u EU.

Prema ocjeni Komisije, devet od tih 10 zadaća je obavljeno, a deseta – izgradnja graničnih prijelaza na neumskom koridoru Klek i Zaton Doli, bit će dovršena uskoro. Komisija navodi da je pristupanje Hrvatske rezultat 10-godišnjeg strogog procesa te da je članstvo u EU-u poticaj za nastavak reformi. "Gradeći na dosad postigntim rezultatima, od Hrvatske se očekuje da nastavi s tim u području vladavine prava, posebice u borbi protiv korupcije. Članstvo u Europskoj uniji pruža znatne mogućnosti za Hrvatsku i za EU. Te mogućnosti treba iskoristiti tako da hrvatsko sudjelovanje u EU-u bude uspjeh – na korist Hrvatske, regije zapadnog Balkana i EU-a kao cjeline", zaključuje Komisija.

U izvješću se, između ostaloga, pozdravlja to što vlada "nastavlja osiguravati provedbu ustavnih odredbi o uporabi ćiriličnog pisma u Vukovaru, gdje Hrvati srpske etničke pripadnosti predstavljaju 38,5 posto stanovništva". Također se pozdravlja i potpisivanje Memoranduma o suglasnosti za rješavanje pitanje Ljubljanske banke.

U izvješću od 15 stranica, Komisija daje detaljan opis što je Hrvatska napravila u ispunjavanju 10 zadaća.

Komentirajte prvi

New Report

Close