Friščić bjesni zbog moguće smjene ‘svoje’ Uprave

Autor: Mirela Klanac; Snježana Vujisić Sardelić , 10. veljača 2010. u 22:00

Iako prošli tjedan nije imao primjedbi na sastav novog NO-a, traženje nasljednika sadašnje Uprave očito je bio okidač za Friščićevu reakciju

Nije bez razloga Ljubo Jurčić, predsjednik Nadzornog odbora Podravke pod pauzom posljednje sjednice Nadzornog odbora izašao i izvjestio novinare o usuglašenom prijedlogu liste kandidata za novi NO Podravke na kojoj su mirovinski fondovi i institucionalni investitori dobili 3 svoja predstavnika. Financijskoj industriji koja je u četvrtak vagala hoće li i koliki iznos Podravkinih komercijalnih zapisa upisati, to je bio pouzdan znak dapovećaju ponudu. Naime, neslužbeno se iz financijskih krugova doznaje da se do tada stvarni interes za upis kretao na razini 50-70 milijuna kuna i da se tek nakon objave liste udvostručio. Dok je takva objava osigurala koprivničkoj kompaniji uspješno zatvaranje izdanja komercijalnih zapisa i trenutno financijski stabilizirala Podravku kojoj je, bez toga, navodno prijetila blokada računa, dotle je Jurčić, pokazuje se, otvorio front gdje ga nije očekivao. Predsjednik Hrvatske seljačke stranke Josip Friščić ovih dana “nekontrolirano” iskazuje svoj bijes zbog rješenja kojima prevlast u “srcu Podravine”, po njegovom mišljenju, preuzimaju financijaši.

Protiv financijaša
Tako Friščić na lokalnom radiju praktički zaziva koprivničku revoluciju pozivajući hrvatske branitelje, male dioničare i političke stranke da ustanu protiv prodaje Podravke što prema njegovom mišljenju namjeravaju učiniti Ljubo Jurčić i predstavnici mirovinskih fondova. Friščić pritom iskazuje otvoreno nezadovoljstvo predloženim sastavom Nadzornog odbora iako se neslužbeno doznaje da mu je lista bila poznata i da se s njom suglasio. Štoviše, na listu je kao ustupak HSS-u ušla liječnica Karmen Antolić, HSS-ova uzdanica na lokalnoj razini koja bi formalno u NO-u trebala predstavljati male dioničare.Međutim, očito je naknadno postalo jasno da je jedan od ciljeva novoga NO-a u stabiliziranju Podravke smjena sadašnje uprave. Štoviše, u poslovnim krugovima proširile su se glasine kako je već krenula potraga za novim ljudima koji bi operativno vodili kompaniju jer je nezadovoljstvo sadašnjim članovima Uprave veliko i to ponajprije zbog neprimjerenog stila komuniciranja u kojem se postavljaju gotovo kao suvlasnici tvrtke. Navodno je načelni plan novih nadzornika – održati izvanrednu skupštinu 25.ožujka, a vrlo skoro nakon toga i redovnu što se otprilike poklapa s redovnim istekom mandata sadašnjoj upravi (u svibnju). Ljubo Jurčić ne želi javno polemizirati s Friščićem niti odgovarati na njegove prozivke.

Test volje dioničara
Kaže samo kako u Podravku nije došao prodavati kompaniju nego je stabilizirati. ”Ako netko smatra da Podravci treba drugačiji Nadzorni odbor neka iziđe s listom za skupštinu i tako testira volju dioničara” – kaže Jurčić. Ostali nadzornici, među ostalim i direktno prozvani Dubravko Štimac iz mirovinskog fonda PBZ-CO također nisu htjeli javno komentirati Friščićev izljev bijesa usmjeren na njih. Tek se neslužbeno moglo čuti da ih jako smeta što Friščić u svojim optužbama barata netočnim informacijama, poput one da su fondovi najprije Podravkinu dionicu prodavali po 450 kuna po dionici, a zatim ih kupovali na razinama od 180 kuna. “PBZ-CO fond, od kad je ušao u Podravku nikad nije prodao niti jednu njezinu dionicu” doznaje se u fondu.

Nagla promjena raspoloženja

Friščić nedostupan, Vlada šuti o njegovoj ljutnji
U srijedu u Vladi nismo uspjeli doznati je li Friščić svoju ljutnju zbog sastava NO-a Podravke i državnih predstavnika na listi – Ljube Jurčića i Miljenka Javorovića – iskazao i premijerki Kosor. Sam Friščić je bio nedostupan za pojašnjenje svojih motiva i nagle promjene raspoloženja u odnosu na prošli tjedan kada se na političkim i stručnim razinama usaglašavao prijedlog novih nadzornika.

Komentirajte prvi

New Report

Close