Francuzi u Dugopolju grade prvi Technopolis u Hrvatskoj

Autor: Bernard Ivezić , 13. prosinac 2013. u 11:31
Kapacitet prvog Technopolisa u Hrvatskoj je trenutačno 5000 četvornim metara poslovnog prostora u četiri zgrade

Već postoje upiti nekoliko tvrtki iz Hrvatske i jedne iz SAD-a za useljenje u novi Technopolis kod Splita.

Iako se dugo najavljivalo da će prvi Technopolis u Hrvatskoj biti izgrađen u Zagrebu na kraju je ipak pobijedio Split.

Francuska građevinska tvrtka Jean Paul Leon Legendre za sedam milijuna eura izgradila je u Dugopolju prve četiri zgrade budućeg Technopolisa Sveti Mihovil. Tatjana Matijašević Médros, direktorica tvrtke Mentae i konzultantica francuskog građevinara za Hrvatsku kaže da je riječ o posebnom obliku tehnološkog parka koji je namijenjen privlačenju izvozno orijentiranih softverskih i drugih visoko-tehnoloških tvrtki."Pripremamo se novom tehnološkom parku, prvom koji imamo u ovom djelu Europe, udahnuti život tako što visoko-tehnološkim tvrtkama nećemo samo ponuditi povoljan i kvalitetan prostor već i svu potrebnu infrastrukturu kako bi ih pogurali u izvozu", ističe Matijašević Médros.

Kapacitet prvog Technopolisa u Hrvatskoj je trenutačno 5000 četvornim metara poslovnog prostora u četiri zgrade i 350 parkirnih mjesta, gdje je plan udomiti 12 tvrtki, odnosno za početak 140 do 160 ljudi. "Ovo je tek prva od tri planirane faze projetka, koje će se razvijati ovisno potražnji, a naš je jedini cilj privuči tvrtke koje će stvarno raditi s visokim tehnologijama i biti orijentirane na izvoz. Ne tražimo tvrtke koje trebaju skladišni prostor", naglašava Matijašević Médros. Kaže da već ima nekoliko upita od malih i srednjih tvrtki iz Hrvatske te jedan upit iz SAD-a. Međutim, naglašava da će prva useljavanja započeti tek u drugom tromjesečju iduće godine."Kako je riječ o takozvanoj pametnoj infrastrukturi nije dovoljno ponuditi samo prostor već i sadržaje i usluge i stoga sada radimo na objavi međunarodnog javnog natječaja za izbor društva koje će upravljati Technopolisom Sveti Mihovil", kaže Matijašević Médros.

Pojašnjava da francuska građevinska grupacija Legendre u domovini ima najpoznatije tamošnje društvo za upravljanje i izgradnju tehnoloških parkova Ouest Tertiaire. No, kako navodi zasad nemaju planove širiti taj dio poslovanja u Hrvatsku.Kaže da u EU postoje još iskusnih tvrtki koje imaju takvu ekspertizu, a ne isključuje i mogućnost da se javi neki novi igrač iz Hrvatske. "Ono što je ključno je da društvo koja će upravljati tehnolopolisom može ponuditi takozvanu izvoznu infrastrukturu tvrtkama koje će tamo raditi", navodi Matijašević Médros.Dodaje da je splitski Technopolis nastao po uzoru na onaj u Rennesu. "Ovo je na neki način prijenos dobre prakse, jer tamo su se uselili, među inima, Allianz i IBM", zaključuje Matijašević Médros.

Prava lokacija

Atraktivno Dugopolje

Split je bio idealan izbor za izgradnju Technopolisa kaže Matijašević Médros. Pojašnjava da uvijek traže lokaciju koja je blizu drugog ili trećeg najvećeg grada u državi, na izlazu s autoceste, nedaleko aerodroma te da je na toj lokaciji sva infrastruktura uključujući hotele, javni prijevoz i komunalna opremljenost. "Ovdje u Dugopolju smo 13 minuta vožnje od Dioklecianove palaće, 20 minuta od aerodroma i na izlazu s autoceste A1", kaže Matijašević Médros.

Komentirajte prvi

New Report

Close