Francuzi očekuju širenje poslovanja zagrebačke zračne luke

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. travanj 2018. u 08:39
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Zračna luka Franjo Tuđman u prva tri mjeseca ove godine imala je, naime, 13,5 posto više putnika nego u isto vrijeme prošle godine.

Francuska kompanija Aeroports de Paris (ADP) zadovoljna je poslovanjem zagrebačke Zračne luke Franjo Tuđman u prvoj godini rada, te kao jedan od dioničara sa 21 postotnim udjelom u tvrtki-koncesionaru te luke MZLZ očekuje rast i u idućim godinama uz širenje poslovanja.

To je poručio direktor međunarodnih operacija ADP-a Fernando Echegaray, koji je prošloga tjedna u Parizu bio domaćin hrvatskim novinarima, koji su u sklopu završnog dijela Press akademije Međunarodne zračne luke Zagreb (MZLZ) i u suradnji sa Croatia Airlinesom posjetili sjedište ADP-a u pariškoj zračnoj luci Charles de Gaulle, kojom, kao i s još dvije zračne luke u Parizu te ukupno s 26 u svijetu upravlja ADP.

Među lukama kojima upravlja, te je i partner s još nekoliko dioničara konzorcija koji je dobio 30-godišnju koncesiju je zagrebačka zračna luka, za koju je Echegaray istaknuo da je, iako nova, u prošloj godini ostvarila veliki rast, među većima u Europi.

"U zagrebačkoj zračnoj luci imamo dobar tim koji ima dosta znanja, i snažno radimo da dovedemo još više putnika i zračnih prijevoznika. Uz to, Hrvatska kao prekrasna zemlja ima velike potencijale i zamah u razvoju turizma, na čemu također temeljimo naša očekivanja, kao i na razvoju Zagreba kao destinacije", ocijenio je Echegaray.

Objasnio je da su se za sudjelovanje u konzorciju odlučili jer su Zagreb vidjeli kao perspektivan projekt koji može rasti i gdje mogu primijeniti veliko znanje i iskustvo u upravljanju zračnim lukama.

U očekivanjima mu se pridružio i predsjednik Uprave MZLZ-a Jacques Feron koji je kazao da ove godine u Zagrebu očekuju dalji rast prometa, pogotovo zbog najava dobre turističke godine, novih zračnih linija, među kojima su i izravne iz Zagreba za Dublin i Toronto, kao i zbog porasta u prva tri mjeseca ove godine.

Zračna luka Franjo Tuđman u prva tri mjeseca ove godine imala je, naime, 13,5 posto više putnika nego u isto vrijeme prošle godine, odnosno njih 585,5 tisuća, a to je pratio i veliki porast teretnog prometa, za 47,6 posto na godišnjoj razini, na 3.228 tona.

"Svi signali sa tržišta su jako dobri za ovu godinu i nema razloga da ne bude dobra", kazao je Feron.

Velike investicije ADP Grupe i pariške luke Charles de Gaulle

Iznoseći poslovne podatke za cijelu ADP Grupu, Echegaray je naglasio da je 2017. kroz luke kojima upravljaju u svijetu ukupno prošlo 228,2 milijuna putnika ili 7,4 posto više nego u 2016., čime su zapravo drugi u svijetu, iza španjolske grupacije Aena koja je u 'svojim' lukama u svijetu imala ukupno 250 milijuna putnika.

Konsolidirani prihodi Grupe u 2017. su iznosili 3,6 milijardi eura, a neto dobit 571 milijun eura, dok u razdoblju 2016.-2020. planiraju ukupne investicije od 4,6 milijardi eura, od čega, kako je kazao, na pariškoj zračnoj luci Charles de Gaulle oko 2 milijarde eura.

"Luka Paris-Charles de Gaulle je najveći ADP-ov i ukupno najveći europski aerodromski hub, a s lanjskih 69,5 milijuna putnika bila je na drugom mjestu u Europi, iza londonskog Heathrowa, te na osmom mjestu u svijetu. Ukupni kapacitet luke je oko 72 milijuna putnika, čemu će se približiti već ove godine te su neophodne investicije u njezino širenje, kao i kvalitetu", kazao je direktor ADP-ovih aerodromskih operacija Pascal Courtade.

Kazao je i da u toj luci svoje urede ima 700 raznih kompanija iz svijeta, te da je lani zabilježila oko 3,6 milijuna tona tereta, što je, kao i broj putnika zadnjih nekoliko godina u porastu, osim u 2016., kada su brojke stagnirale zbog terorističkih napada.

Neke od brojnih investicija planiraju završiti do 2024., kada u toj luci očekuju veliku gužvu i zbog Olimpijskih igara u Parizu.

"Za razliku od prije desetak godina, sada se luka otvara i prema niskotarifnim zračnim prijevoznicima, osim Ryanairu za kojeg mislimo da previše traži. Ukupno na luci imamo više od 150 prijevoznika, od kojih oko 53 posto ukupnog prometa čini Air France, a svi ukupno Pariz povezuju sa više od 320 destinacija u više od 110 zemalja", otkrio je Courtade, dodavši kako ta zračna luka zapošljava 80 tisuća ljudi, što se u ljetu poveća na njih 100 tisuća.

Komentari (1)
Pogledajte sve

više košta parkiranje tamo nego avionska karta. To je genije neki osmislio, pogotovo ono sa 2 rampe, i onaj labirint

New Report

Close